• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Zwangerschapssuiker

 • Bekeken Bekeken: 403
 • Laatste update Laatste update:
 • Zwangerschapssuiker ontstaat doordat bepaalde hormonen tijdens de zwangerschap de aanmaak van insuline afremmen. Insuline is nodig om suiker af te breken; het suiker krijgt de Cavia binnen via zijn voedsel. Normaal gesproken reageert het lichaam op het ontbreken van insuline door meer insuline aan te maken, maar bij zwangerschapssuiker gebeurt dat niet en blijft er suiker 'over' waardoor het suikergehalte in het bloed te hoog wordt. De jongen krijgen derhalve een grote hoeveelheid suiker binnen en zij zullen extra insuline gaan produceren om de suiker te verwerken. Vervolgens wordt de suiker omgezet in vet en dit vet wordt in de weefsels van de jongen afgezet. Het gevolg is dat ze veel sneller groeien en ook veel groter en zwaarder worden (wel tot 2,5 maal het formaat, de omvang en het gewicht van een normaal jong). Dit levert complicaties op bij de bevalling.
  Een te hoge bloedsuikerspiegel kan daarnaast ook nog eens zorgen voor infecties van de baarmoeder, de baarmoederhals, de nieren en/of de blaas.

  Symptomen:
  Als de zeug opeens overmatig veel water drinkt, heel veel plast en/of een kont heeft die steeds nat is, zou ze zwangerschapssuiker kunnen hebben.

  Behandeling:
  Zwangerschapssuiker kan ervoor zorgen dat de bevalling later dan gebruikelijk komt. Een dracht van 79 dagen is dan geen uitzondering. Omdat de jongen heel groot kunnen worden, kunnen er problemen optreden tijdens de bevalling en de zeug kan zelfs sterven; een keizersnee kan dan ook noodzakelijk zijn. Je dient altijd advies te vragen aan de Dierenarts als de zeug meer dan 72 dagen zwanger is.
Top