• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Zonnesteek

 • Bekeken Bekeken: 526
 • Laatste update Laatste update:
 • Een zonnesteek loopt de Cavia op als hij te lang in de zon is geweest en zijn lichaamstemperatuur te hoog is opgelopen. Een cavia die niet direct in het zonlicht heeft gezeten maar het wel veel te warm heeft (bijvoorbeeld in een kamer naast de kachel of in een afgesloten auto) kan Oververhit raken, kijk daarvoor bij oververhit.
  Als de lichaamstemperatuur te veel oploopt, raakt het lichaam ontregeld en komt de cavia in een Shock. Hieraan overlijdt hij als er niet snel wordt ingegrepen. Ook achter glas kan de temperatuur dermate hoog oplopen als de zon er recht op staat, dat de cavia kan overlijden aan de gevolgen ervan.
  Als de cavia buiten in de ren staat, loert ook het gevaar op een zonnesteek. De cavia moet dan ook altijd schaduw hebben, maar controleer de temperatuur in de schaduw want ook in de schaduw kan deze zo hoog oplopen dat de cavia kan overlijden! Let ook op de zon; die draait namelijk en daar waar eerst schaduw was en koel gras, kan een uur later alleen verzengende hitte zijn.
  Vergeet ook niet dat jij zo'n anderhalf tot twee meter de lucht insteekt en dus veel meer wind vangt dan je cavia. Die staat immers op de grond en daar kan het windstil en dus bloedheet zijn.

  Symptomen:
  Sufheid, snelle ademhaling (hijgen), warm of heet aanvoelen, hoofdpijn, algeheel gevoel van onbehagen, coma, shock.

  Behandeling:
  Je moet altijd direct zelf handelen want als je wacht tot je bij de Dierenarts bent, is het vaak al te laat. De cavia uit de zon en de warmte halen op een koele plek. Direct de cavia koelen met koel water of in natte handdoeken wikkelen. Let er op dat het koele water de Huid moet bereiken en niet op de Vacht moet blijven 'hangen'. Koelte toewuiven met een waaier of een tijdschrift of iets dergelijks, helpt ook. Tegen de cavia praten en desnoods tegen hem schreeuwen om hem uit zijn lethargie (sufheid, apathie) te krijgen, kan ook helpen.
  Geef hem geen water als hij dat niet zelf opdrinkt omdat hij er dan in kan stikken. Probeer echter wel als hij overeind komt, hem meteen water te geven. Dit kan je met een pipetje of spuitje doen. Komkommer geven is ook prima.
  Let er goed op dat hij niet afkoelt! Je wilt hem op normale lichaamstemperatuur terugbrengen, niet tot onderkoeling brengen.
Top