• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

weeënzwakte

 • Bekeken Bekeken: 395
 • Laatste update Laatste update:
 • Dystocia houdt in dat de weeën te zwak zijn om de jongen uit te drijven. Hierdoor komt de bevalling in een impasse: de jongen willen er wel uit, maar er zijn niet genoeg weeën waardoor de moeder kan persen.
  Dit is een levensbedreigende situatie voor zowel de jongen als de moeder, want als er niets gebeurt, zullen de jongen sterven en daarna zal de moeder aan Bloedvergiftiging overlijden door de giftige stoffen die de lijkjes uitscheiden.
  De bevalling begint als de zeug weeën krijgt, maar de eigenlijke uitdrijvingsfase kan een paar uur later plaatsvinden; ze kan een paar uur van te voren al weeën hebben die dan echter nog geen persweeën zijn.
  De uitdrijvingsfase waarin ze wel persweeën heeft, duurt tussen de 10 en 30 minuten. Indien de zeug persweeën heeft die langer dan 20 minuten duren zonder dat er iets gebeurt, dien je de Dierenarts te waarschuwen. Je dient hem ook te waarschuwen als de zeug periodes waarin ze perst, afwisselt met periodes waarin ze rust. Normaal gesproken is dit de fase die aan de uitdrijvingsfase vooraf gaat, maar als deze langer dan 30-45 minuten duurt, verloopt de bevalling niet optimaal.
  De dierenarts kan een weeënopwekkend middel toedienen. Indien ook dat niet helpt, is een Keizersnede het laatste redmiddel.
Top