• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Vroeggeboorte

 • Bekeken Bekeken: 371
 • Laatste update Laatste update:
 • Een vroeggeboorte is het verliezen van de foetussen tussen dag 50 en dag 59.

  Symptomen:
  Een vroeggeboorte hoeft niet per definitie slecht af te lopen. Een bevalling op dag 59 kan het resultaat zijn van een heel groot nest. Grote nesten worden immers eerder geboren dan kleine nestjes en het kan dus zijn dat het een normale bevalling is.
  Te vroeg geboren jongen zijn te herkennen aan hun formaat; ze zijn heel klein. Ze zijn ook heel zwak en zullen het waarschijnlijk niet overleven. Het kan zijn dat ze een paar dagen of een week leven en dan alsnog sterven. Hun haar is altijd heel kort en het voelt heel zacht aan en de Nagels zijn meestal wit.
  Als het een normale, hoewel vroege, bevaling is, zal de zeug in orde zijn, maar het kan ook zijn dat ze er ziek van wordt.

  Behandeling:
  Als het gaat om een bevalling van een heel groot nest, is het zaak om zowel de jongen als de moeder bij te voeden. Aan een groot nest kan de zeug overlijden omdat ze haar letterlijk leeg kunnen zuigen: ze kan dan de grote vraag van de jongen naar voedsel (melk) niet bijhouden.
Top