• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Voortplanting

 • Bekeken Bekeken: 729
 • Laatste update Laatste update:
 • De bronstcyclus en dekking
  De Cavia heeft een bronstcyclus van ongeveer 16 dagen. Dit betekent dat het vrouwtje iedere 16 dagen bereid kan zijn tot paren. De bronstperiode duurt ongeveer 20 tot 24 uur. Als het zeugje bronstig is dan gaat ze ander Gedrag vertonen. Ze loopt zachtjes om de andere cavia's heen terwijl ze een brommend geluid maakt. Soms probeert ze de andere cavia's te beklimmen. Als er een beertje aanwezig is dan zal hij het zeugje tot paren verleiden door achter haar aan te rennen. Tegelijkertijd laat hij een brommend geluid horen. Als het zeugje stil zit zal hij haar beklimmen. Als het zeugje niet paringsbereid is dan wijst ze hem af. Tijdens de paring scheidt de beer (na het sperma) een gelei-achtige kleverige vloeistof uit, wat een prop vormt in de vaginaopening van de zeug. Deze prop voorkomt dat het sperma wegvloeit uit de schede. De prop wordt meestal enige uren na de paring afgestoten en men kan het in het hok terugvinden. De prop is hard, wittig rubberig of wasachtig van samenstelling.

  De draagtijd en geboorte
  De draagtijd bij cavia's is vrij lang, gemiddeld 68 dagen. Afhankelijk van de grootte van de worp en de leeftijd van de zeug kan de draagtijd variëren van 65 tot 70 dagen. Cavia's maken geen nest waar ze hun jongen ter wereld brengen. De bevalling duurt 15 tot 30 minuten, de jongen worden snel achter elkaar geboren. Als de eerste nog maar net is droog gelikt komt de volgende er al aan. De zeug is enkele uren na de bevalling weer bronstig en kan dus, als er een beer aanwezig is, meteen weer gedekt worden.

  cavia met 2 jongen.jpg


  De jongen
  De jongen komen geheel behaard en met open Ogen ter wereld en kunnen meteen lopen. Een paar uur na de geboorte eten de jongen al hooi. Als ze een paar dagen oud zijn eten ze ook het hardvoer mee. Aan het groenvoer beginnen ze meestal pas als ze één à anderhalve week oud zijn. Het aantal jongen per worp is gemiddeld vier, maar kan variëren tussen de 1 en de 10 (het grootste nest wat ik ooit heb meegemaakt was 8). De cavia heeft maar twee tepels maar kan toch meerdere jongen grootbrengen. De moedermelk is onmisbaar voor de jongen. De zoogtijd van de jongen is vier tot vijf weken. Rond deze tijd drogen de melkklieren op en jaagt de moeder de jongen weg. De ene zeug jaagt de jongen eerder weg dan de andere. Met een week of vier kunnen de jongen gespeend worden. De beren moeten met deze leeftijd worden weggehaald omdat er anders kans is dat ze hun zusjes dekken. Zeugjes zijn met vier weken al geslachtsrijp en beertjes met 4 á 5 weken. Bij sommige Rassen zijn de beertjes al eerder geslachtsrijp. De zeugjes kunnen met een week of vijf/ zes bij de moeder weg. Cavia's zijn met 8 à 10 maanden volwassen (volgroeid).
Top