• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Voeding

 • Bekeken Bekeken: 880
 • Laatste update Laatste update:
 • Om te zorgen dat je Cavia gezond blijft , is goede voeding nodig. Een cavia heeft iedere dag krachtvoer, hooi, groente en water nodig.

  Krachtvoer
  Vitamine C is van levensbelang voor cavia’s. Net als mensen kunnen cavia’s dit niet zelf maken en moeten deze vitamine door middel van de voeding binnen krijgen. De voeding van de cavia is dus erg belangrijk om Ziekten te voorkomen. Het beste kan krachtvoer gekocht worden waar vitamine C in verwerkt is. Je weet dan altijd zeker dat het dier genoeg binnen krijgt, zolang hij zijn voer eet. Cavia’s houden niet van dieetverwisseling en telkens wisselen van voersoort is onverstandig. Als van voer verwisselt moet worden kan het het beste vermengt worden met het oude voer. Bij de dierenspeciaalzaak zijn verschillende soorten voer te koop. Zorg dat je speciaal voer voor cavia’s koopt omdat het meeste konijnenvoer geen vitamine C bevat. Ook hoeft niet in al het als caviavoer verkochte voer vitamine C te zitten. Kijk op de verpakking of het erin zit. Caviavoer met voldoende vitamine C is meestal iets duurder dan konijnenvoer.
  Voor cavia's waar niet mee gefokt wordt is voer met 500 mg vit.C/kg voldoende. Wil je zeker zijn dat je cavia's voldoende binnen krijgen koop dan een voer waar ruim voldoende vitamine C in zit. Een zeer goed merk caviavoer is "Hope Farms cavia super CC". Het is af te raden om vitaminedruppels te kopen omdat deze in het drinkwater na een half uur al zijn verdwenen.

  Cavia's en vooral jonge cavia’s die nog in de groei zijn mogen zoveel voer hebben als ze op kunnen. Zorg dan ook dat er altijd voldoende (kracht)voer en hooi in het hok aanwezig is. Cavia's hebben een verteringssysteem die er op gemaakt is om continu in werking te zijn. Oudere cavia’s die in een kleine kooi gehouden worden en te weinig beweging krijgen kunnen te dik te worden. Vette cavia’s worden sloom, kunnen sneller ziek worden en gaan eerder dood. Het is dus belangrijk om je cavia in goede conditie te houden. Geef je cavia daarom voldoende lichaamsbeweging. Een volwassen beertje weegt tussen de 900 en 1500 gram en een volwassen zeugje weegt tussen de 900 en 1300 gram. Tussen het type cavia en de verschillende Rassen zijn echter wel verschillen in gewicht. Meestal kan je het wel zien wanneer een cavia te dik is. Ook kan je het zien aan zijn conditie. Als de cavia na een klein eindje rennen al moe is dan is hij duidelijk te dik.
  Cavia’s mogen ook (bruin)brood hebben. Meestal vinden ze het wel lekker maar eten ze er niet zo veel van. Let op dat het brood niet beschimmeld is.

  Krachtvoer voor fok- en showdieren
  Cavia's die in de fok zitten hebben minstens 1500 mg vit.C/ kg nodig. In professioneel caviavoer (voor de fok) zit meestal 3000 mg vit.C/ kg. De fabrikant doet dit omdat het vitamine C gehalte met de tijd steeds minder wordt. Als voer met vitamine C te lang bewaard wordt zit er nauwelijks meer vitamine C in. Wanneer je voert met een compleet voer voor cavia's dan weet je zeker dat je dieren de juiste voeding binnen krijgen zolang ze het voer eten.
  Een zeer goed merk caviavoer is “Hopefarms”. Het bestaat uit geperste korrels waarin alle voedingsstoffen zitten die een cavia dagelijks nodig heeft. Het is alleen wat duurder dan het andere voer. Een ander merk dat ook goed is (en goedkoper) heet Arie Blok caviakorrel (code 1678). Dit wordt alleen niet verkocht in dierenwinkels maar is verkrijgbaar bij groothandels (alleen in 25 kg verpakking). Het enige verschil met Hopefarms is dat het caviavoer van Arie Blok (komt uit dezelfde fabriek als Hope Farms) iets minder lang houdbaar is. Dit maakt in mijn geval niet uit als er 25 kilo voer in één week doorheen gaat. Ik meng het voer met gemengd knaagdierenvoer (ca. drie kilo gemengd op 25 kilo biks) voor iets extra's. Een ander merk voer wat ongeveer even duur is als Arie Blok, en wat ook veel fokkers gebruiken is Teurlings knaagdierkorrel ZAC (code 91). Dit voer heb ik ook gebruikt, maar ik vind dat ze met het voer van Arie Blok beter in conditie komen.
  Je kunt er ook voor kiezen je cavia's krachtvoer te geven zonder vitamine C toevoeging en iedere dag voldoende groenten te geven waar ze hun vitamine C behoefte uit halen. Er moet dan ruim groente gevoerd worden. Het is moeilijk te controleren of ieder dier wel voldoende krijgt (eet) en ook is het gehalte aan vitamine C in de groente moeilijk te schatten. Het gehalte vitamine C wordt namelijk steeds minder naarmate de groente langer bewaard wordt. Ook varieert het vitamine C gehalte gedurende het jaargetij. Cavia's zijn erg dol op groenten en ik voer naast het complete krachtvoer ook groenvoer. Ze zijn er dan niet van afhankelijk.

  Naast het gewone krachtvoer kunnen andere (kracht)voersoorten heel belangrijk zijn. Zeugen met een groot nest hebben vaak extra krachtvoer nodig. Ik geef ze dan geplette haver, dat biedt erg veel energie (ongeveer één handje per twee à drie dagen). Je kunt dit er voeren als je ziet dat de zeug al haar vetreserves in haar jongen investeert (ze wordt magerder en krijgt ingevallen heupen). Als de zeug maar één of twee jongen heeft en ze is in goede conditie dan is het niet nodig. De kans dat ze te dik wordt voor de fok is dan namelijk aanwezig. Dikke zeugen worden moeilijk zwanger en àls ze zwanger worden kunnen er eerder complicaties optreden. Geef aan zwangere zeugen nooit geplette haver. De kans dat de jongen te groot worden en er complicaties bij de geboorte optreden is groot.
  Aan showdieren kan naast het gewone krachtvoer haver gevoerd worden om ze in fraaie conditie te krijgen. Ze worden er goed "hard" (stevig) van. Ook kunnen groene erwten gevoerd worden, deze hebben hetzelfde effect. Te veel haver voeren is echter niet goed. Ze kunnen er namelijk 'Oververhit' van raken. Dit betekent dat ze een teveel aan eiwitten binnen krijgen. De dieren krijgen dan last van een schilferig, kaal plekje midden op de rug, net achter de schouders. Wanneer je dit ziet stop dan meteen met het voeren en begin pas weer als het over is maar dan in een veel lagere dosering. Laat showdieren voordat ze in de fok gezet worden eerst iets afvallen.
  In de zomer kan gras ook gebruikt worden als extra krachtvoer. Geef het wel naast het gewone volledige voer. In gras zitten veel voedingsstoffen en cavia's krijgen er een fraaie conditie van. Let er op dat er geen boterbloemen (bladeren) of paardenstaarten (heermoes) tussen zitten, deze plantensoorten zijn giftig.

  Hooi
  Weidehooi is onmisbaar voor de cavia. Ten eerste omdat hij het eet en het nodig heeft voor een goede werking van zijn darmen. Ten tweede omdat de cavia de hele dag door hooi eet en hierdoor bezig blijft en zich niet verveelt. Geef de cavia daarom elke dag een nieuw dotje hooi. Geef alleen hooi dat fris ruikt en niet stoffig is. Let er bovendien op dat het hooi niet beschimmeld is.

  Groenvoer
  Cavia’s zijn dol op vers groenvoer en het kan altijd ruim worden gegeven, maar het mag niet in plaats van het krachtvoer komen. De volgende groenten mag de cavia hebben, op volgorde van veel naar weinig vitamine C: rode paprika, spruitjes, broccoli, boerenkool, groene paprika, andijvie, spitskool, groene kool, witte kool, bleekselderij, sinaasappel, appel, witlof, winterwortel, sla, komkommer en meloen. Kool mag niet te veel (in een keer) worden gegeven omdat het gasvorming in de buik van de cavia veroorzaakt en bovendien gaat de urine er sterk van ruiken. In kleine hoeveelheden is het echter gezond. In de zomer kan ook gras geplukt worden. Doe dit niet langs een autoweg omdat het gras daar bevuild is met auto uitlaatgassen. Ook paarde bloembladeren en weegbreebladeren vinden ze lekker. Als je besluit om je cavia krachtvoer te geven waar geen vitamine C in zit, moet er elke dag voldoende groenvoer gegeven worden.

  Water
  Cavia's moeten altijd vers water tot hun beschikking hebben. Geef het water in drinkflesjes. Cavia's zijn smeerkezen en als water in een bakje wordt gegeven dan wordt er in gepoept, geplast of de hele bak wordt omgegooid.
Top