• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Verminking jongen

 • Bekeken Bekeken: 377
 • Laatste update Laatste update:
 • Cavia's eten hun jongen niet en ze doden ze ook niet. Toch kan het gebeuren dat een aangevreten, verminkt of verwond jong in de kooi ligt na de bevalling. Als de mogelijkheid dat een (roof)dier bij de cavia's kon, uitgesloten is, is er iets met het jong aan de hand geweest.
  Indien een jong (levend of dood) vast zit in het geboortekanaal, zal de moeder het er uit trekken. Normaa lgesproken doet ze dit door haar Tanden om de tanden van het jong te haken. Maar als het jong geen tanden heeft, of het is misvormd of is een stuitligging, dan zal het jong er toch uit moeten en dan is ze gedwongen het jong op een andere plek beet te pakken. Dit kan leiden tot serieuze verwondingen en zelfs tot amputatie als ze alleen een poot te pakken kan krijgen.
  Indien het jong nog leeft na de bevalling, maar erg zwak is, kan de moeder proberen het jong weer 'aan de gang te krijgen'. Als gewoon likken niet helpt, kan ze besluiten de ruwere aanpak te proberen, die onder meer in kan houden dat ze het jong bijt, duwt of de lucht ingooit. Dit lijkt wreed, maar is een laatste poging longen en hart op gang te krijgen en alleen een schok, veroorzaakt door een zeer ruwe behandeling, werkt dan nog.
Top