Verlamming

 • Bekeken Bekeken: 860
 • Laatste update Laatste update:
 • Verlamming

  Verlamming kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen doordat de Cavia is gevallen of door vitamine gebrek (verkeerd dieet) of het kan een virale oorzaak hebben.

  Symptomen
  De verlamming kan varieeren van alleen een achterpootje tot de gehele achterhand van de cavia of een gehele verlamming. Wanneer de cavia zijn achterhand is verlamd of geheel dan is de cavia meestal ook incontinent. Wanneer de cavia is gevallen kan de breuk in de ruggegraat meestal gevoeld worden.

  Behandeling
  Als de cavia is gevallen kan de cavia tijdelijk verlamd zijn door de Shock. Vaak is de verlamming dan na enkele minuten helemaal verdwenen. Dit is meestal het geval bij jonge cavia's. Oudere cavia's zijn als ze verlamd zijn na een val vaak blijvend verlamd.
  Als het een erge vorm van verlamming na een val of een virale verlamming betreft dan is in laten slapen de beste oplossing.
  Wanneer de verlamming veroorzaakt wordt door gebrek aan vitamine C, D, E of magnesium, moet het dieet direct aangepast worden. Als de cavia speciaal uitgebalanceerd voer krijgt voor cavia's met ten minste 500 mg vit C/kg dan is de kans op vitamine en/of mineralen gebrek erg klein. Ook kan verlamming optreden als de cavia teveel vitamine D binnen krijgt. Vitamine D hoeft niet extra worden gegeven aan de cavia, met het hooi en zonlicht krijgt de cavia voldoende binnen.
Top