• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Vacht

 • Bekeken Bekeken: 743
 • Laatste update Laatste update:
 • Vacht
  Gladhaar, rex of borstel Cavia's hoeven niet gekamd of geborsteld te worden, tenzij je ermee naar de show gaat (zie Fokken tentoonstellingsdieren). Langhaar cavia's moeten elke dag gekamd worden, het zaagsel en hooi moet uit de vacht verwijderd worden en de klitten eruit gekamd. Je kan er ook voor kiezen de haren kort te knippen, wat ook dragelijker is voor het dier. Fokkers zetten hun showdieren vaak in de papillotten (of in een staartje op de kont) zodat het haar niet beschadigt.
  Cavia's hoeven in principe niet gewassen te worden tenzij je naar de show gaat. Mocht je cavia een keer heel erg vies zijn of erge vette haren hebben, dan zou je hem een keer kunnen wassen. Ook kan je langhaar cavia's wassen als hun haar is geklit en dan een antiklitshampoo gebruiken. Was de cavia in lauwwarm water en maak hem eerst helemaal nat. Gebruik een klein beetje shampoo (babyshampoo of als de cavia erge vette haren heeft een shampoo voor Vet haar). Wrijf de cavia goed in en spoel de shamppoo onder een stromende kraan goed uit. De shampoo moet echt helemaal uit de vacht zijn, anders kan hij jeuk krijgen. Daarna de cavia goed afdrogen en binnen op een tochvrije plaats laten op of helemaal droogfohnen.
Top