• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Urinestenen

 • Bekeken Bekeken: 681
 • Laatste update Laatste update:
 • Urinestenen
  Beren hebben vaker last van blaasgruis dan zeugen. De normale urine bevat kristallen van fosfaat en carbonaat. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze kristallen grotere stenen vormen. Bacterie-infecties kunnen ontstaan. De stenen kunnen de urineleider verstoppen, waardoor de urine niet kan passeren. Door de ophopende urine ontstaat op een gegeven moment een druk op de nieren, die een Waternier kan veroorzaken.

  cavia%20vrouwtje%20blaasstenen%20(7).jpg


  Symptomen
  De symptomen variëren van een nauwelijks zieke Cavia tot een cavia die in elkaar gedoken zit en erg pijn heeft tijdens het plassen. De cavia kan het uitgillen van de pijn. Uiteindelijk stopt de cavia met eten en wordt depressief.
  De stenen kunnen (door de Dierenarts) waargenomen worden door palpatie en röntgenfoto’s.

  Behandeling
  De stenen kunnen chirurgisch worden verwijderd. Een antibioticakuur kan bovendien worden gegeven. Kleine steentjes kunnen soms worden opgelost door de cavia zuur voedsel te geven zoals appel, bietjes en extra vitamine C.

  cavia%20vrouwtje%20blaasstenen%20(10).jpg
Top