• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Urethrasteen

 • Bekeken Bekeken: 607
 • Laatste update Laatste update:
 • Rode urine door een urethrasteen bij een cavia

  Deze pagina is het vervolg op de pagina over blaasstenen bij de Cavia.


  Stenen kunnen in de blaas zitten, maar ook in de nier en de ureter (= verbinding tussen nier en blaas) of achter de blaas in de urethra (= plasbuis naar buiten).
  Bij het mannetje loopt de urethra in de penis, bij het vrouwtje komt deze uit in de vulva. Let op: de vrouwtjes cavia heeft boven de vulva die naar de blaas leidt namelijk ook een vagina die naar de baarmoeder leidt. Het onderscheid tussen beide openingen moet goed worden gemaakt.
  Bij een vrouwtje is het weghalen van een urethrasteen veel makkelijker dan bij een cavia mannetje!

  Urethrastenen
  Er kunnen kleine, maar ook hele grote stenen vastlopen in de urethra. Het kan 1 steen zijn of meerdere stenen. Ook kan er een ophoping van blaasgruis in de urethra aanwezig zijn.

  cavia%20steen%20in%20vagina.jpg


  De diagnose
  Soms kun je de stenen voelen buiten het bekken van de cavia. Door middel van een röntgenfoto is in beeld te brengen of er stenen aanwezig zijn en zo ja hoeveel. Ook is er te zien waar de stenen zitten, in de blaas of erbuiten. Zie de röntgenfoto hieronder.

  cavia%20vrouwtje%20blaasstenen%20%282%29.jpg


  De behandeling
  De behandeling zal bestaat uit een operatie waarbij de stenen uit de urethra worden verwijderd.


  • Het uit de urethra verwijderen kan op 3 manieren gebeuren:
  • 1. Eruit masseren of met een lepeltje eruit scheppen: de steen uit de urethra masseren. Dit lukt vooral goed bij kleine(re) steentjes.
  • 2. Flushen: stenen uit de urethra of terug naar de blaas flushen en dan de blaas operatief openen en de stenen verwijderen. Dit is noodzakelijk bij mannetjes of als de steen niet vlak bij de plasbuis opening aanwezig is.
  • 3. Urethra opensnijden of knippen: door de penis of vulva in te snijden en daarna de (grote) steen eruit te halen. Hierna wordt alles zo goed mogelijk dichtgehecht.
  Bron: Rode urine bij een cavia door een urethrasteen: bij een cavia kan door een steen de urine roodverkleuren, de steen kan in de blaas zitten, maar ook achter de blaas in de urethra.
Top