• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Toxoplasmose (Kattenziekte)

 • Bekeken Bekeken: 352
 • Laatste update Laatste update:
 • De Kattenziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasmose gondii. Als de parasiet in een kat zit, produceert hij miljoenen toxoplasma-kysten. Dat zijn omhulsels die de parasiet, die er in zit, beschermen. Door het omhulsel kan hij lange tijd overleven, bijvoorbeeld in de grond, waar hij terechtkomt via de uitwerpselen van de kat. Tuinieren op besmette grond of het eten van producten afkomstig van besmette grond kan er voor zorgen dat de parasiet het lichaam binnenkomt. Het verschonen van de kattenbak ook.

  Symptomen:
  Eenmaal in het lichaam van de Cavia veroorzaakt de parasiet de kattenziekte; de parasiet nestelt zich in de spieren, de hersens, het hart en de Ogen en veroorzaakt een algeheel beeld van ziek zijn. Als een zwangere cavia besmet raakt, wordt niet alleen de zeug ziek, maar de foetussen kunnen afwijkingen aan zenuwstelsel en ogen oplopen. De zeug kan vaginale bloedingen vertonen en ze kan een Miskraam krijgen.

  Behandeling:
  Direct naar de Dierenarts! Toxoplasmose komt echter niet vaak voor bij cavia's.
Top