• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

Suikerziekte

 • Bekeken Bekeken: 614
 • Laatste update Laatste update:
 • Diabetes mellitus of suikerziekte is een ontregeling van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam kan bij suikerziekte geen of te weinig insuline meer aanmaken. Dit insuline is van belang voor het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Ieder lichaam heeft namelijk energie nodig om te kunnen functioneren. En die energie krijgt het lichaam uit glucose (een suiker) die het lichaam haalt uit het voedsel dat het naar binnen krijgt.

  Dus de Cavia eet andijvie en hardvoer en haalt daar glucose uit om zo het lichaam te kunnen voorzien van energie. Nu kan het zo zijn dat hij de ene keer iets eet waar veel glucoce in zit terwijl hij de andere keer wat minder naar binnen krijgt. Dat maakt niets uit, want dat wordt geregeld door de bloedsuikerspiegel; die zorgt ervoor dat er precies genoeg glucose in het bloed zit niet te veel en niet te weinig. En dat wordt geregeld door de insuline.

  Maar bij suikerziekte is dit systeem ontregeld. Het gevolg is dat er te veel glucose in het bloed zit. De cavia gaat daardoor heel veel drinken omdat het lichaam op die manier probeert het te veel aan glucose uit het bloed te krijgen. En de cavia is heel erg moe omdat het lichaam dus geen glucose kan verwerken en dus zo ook geen energie kan krijgen.

  Symptomen van suikerziekte kunnen zijn: veel drinken, veel plassen, een kont die altijd nat is, infecties van de blaas/urineleider, een snelle vorming van Staar, gewichtsverlies en vermagering ondanks het feit dat er veel gegeten wordt. Omdat staar kan optreden bij een cavia die aan suikerziekte lijdt, is het van belang om als een cavia staar heeft, na te gaan of suikerziekte de oorzaak hiervan is.

  De Dierenarts kan vaststellen of het om suikerziekte gaat. Door middel van een bloedonderzoek kan worden vastgesteld of het om suikerziekte gaat. Dit wordt gedaan met eenzelfde apparaat dat voor mensen wordt gebruikt om vast te stellen of het om suikerziekte gaat. Het suikerniveau moet bij cavia's tussen de 2.8 - 6,6 mmol/l liggen. Ligt het hierboven, dan is er sprake van suikerziekte.
  De mmol/l is een manier om aan te geven hoe hoog het glucosegehalte in het bloed is; mmol staat voor millimoles en l staat voor liter. (5 mmol/l wil zeggen: 5 millimoles per liter.) Wat er gedaan wordt bij de glucosebepaling in het bloed, is nagaan hoeveel moleculen er aanwezig zijn in het bloed. En dat aantal moleculen wordt aangegeven door mmol. De mmol/l is de standaardmanier om het glucosegehalte in het bloed aan te geven.

  De cavia kan dan caninsulin krijgen; een medicijn dat onder meer op het gewicht wordt afgestemd. Dit medicijn moet met een injectiespuit onder de Huid ingespoten worden. De dierenarts zal voordoen hoe je dat moet doen. Je moet er wel rekening mee houden dat je dat dus zelf moet doen en dat de rest van je cavia's leven. Ook het menu moet aangepast worden. Van hardvoer stijgt het suikerniveau heel erg, dus de cavia mag maar een afgepaste hoeveelheid hardvoer en niet meer (per dag ongeveer 30 gram).

  Als het suikerniveau niet goed is, kan de cavia een hyper of een hypo krijgen. Hyper is een afkorting van hyperglycaemie en hypo van hypoglycaemie. Bij een hyper is de bloedsuikerspiegel te hoog en bij een hypo is deze te laag. Bij een hyper zijn de symptomen: slaperig, moe, sloom, veel plassen, veel drinken.
  Bij een hypo zijn de symptomen: veel eten, honger, duizelig, trillen, slecht zien.

  Ook moet je er rekening mee houden dat de cavia zich mogelijk niet meer zo goed kan verzorgen en dat je hem dus regelmatig moet schoonmaken, en dan voornamelijk de kont en de Nagels.

  Een ander gevolg kan zijn dat de cavia wondjes krijgt die niet over willen gaan. Bij diabetes is er namelijk sprake van een verminderde bloedsomloop en uitval van bepaalde zenuwen. Vooral de voeten hebben hier last van omdat zij immers aan de uiteinden van het lichaam zitten. Doordat de zenuwen aangetast raken, heeft de cavia minder of geen pijn als er een wondje aan de voet ontstaat. Doordat de bloedsomloop niet goed is, geneest de wond niet. Omdat de wond dus langer dan normaal open is, kan hij makkelijk geïnfecteerd raken met bacteriën. Hierdoor kan onder meer een Bumblefoot ontstaan; een zwerende wond die soms bloedt en soms dicht is en die niet overgaat.

  Symptomen:
  Veel drinken, veel plassen, moe, mogelijk staar, gewichtsverlies.

  Behandeling:
  Naar de dierenarts.
Top