• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Stuitligging jong

 • Bekeken Bekeken: 392
 • Laatste update Laatste update:
 • Een stuitligging is een zodanige ligging van de baby dat de stuit het eerst naar buiten komt. De stuit is het stuitbeen of het staartbeen en dat is het onderste deel van de wervelkolom. Deze ligging zal bij een Cavia niet vaak voorkomen: veel vaker komt het voor dat de achterpoten eerst komen. We noemen echter een andere ligging dan normaal bij cavia's een stuitligging.
  Normaal gesproken liggen de jongen met hun hoofdje naar voren toe. Het hoofdje wordt dan ook als eerste geboren. Bij een stuitligging komen echter de achterpoten het eerste. Dit kan op diverse manieren problemen opleveren. Het is namelijk zo dat de zeug, zodra ze er bij kan, het jong dat op het punt staat geboren te worden, vast zal pakken. Ze doet dit met haar snijtanden en ze grijpt daarmee achter de snijtanden van het jong. Dat heeft twee voordelen:
  - Als ze het jong vastheeft, kan ze het er uit trekken wat de bevalling vergemakkelijkt voor zowel haar omdat ze dan minder hoeft te persen, als voor het jong omdat het dan korter onderwerg is.
  - Als ze het jong achter de snijtanden beetpakt met haar eigen snijtanden, snijdt ze met haar Tanden het vlies door dat om het jong zit. Op die manier kan het jong ademen.
  Bij een stuitligging zijn deze voordelen er niet. De zeug kan alleen de achterpoten vastpakken en zal dat ook doen als het moeizaam gaat. Het gevolg hiervan is dat ze Wonden veroorzaakt op het jong. Dit doet ze uiteraard niet expres, maar het kan wel nare gevolgen hebben.
  Als het jong er niet uit wil en de zeug kan of wil niet trekken, kan je helpen door het jong vast te pakken en mee te trekken bij een wee. Ga niet trekken als er geen wee is, want dit doet de zeug pijn en helpt bovendien toch niet. Alleen trekken als er een wee is! En trek dan voorzichtig, want je wilt de zeug geen overbodige pijn bezorgen. Je kan het jong met een papieren zakdoekje pakken; dan heb je houvast en het is hygiënischer dan met je vingers. Als dit echter niet werkt, dien je de Dierenarts te waarschuwen en dit dien je uiteraard ook te doen als je niet weet hoe je moet helpen.
Top