• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Sterilisatie

 • Bekeken Bekeken: 1.001
 • Laatste update Laatste update:
 • Sterilisatie cavia: een vrouwelijke cavia steriliseren
  • Redenen om een Cavia te steriliseren
   • Voorkomen ongewenste nakomelingen
   • Ovarium tumor
   • Baarmoeder tumor
   • Ongewenste dekking
   • Dekking na 1 jaar
   • Een versteende vrucht


  Bovenstaande redenen zijn er om een vrouwelijke cavia te steriliseren. Door middel van een operatie wordt een cavia geholpen: de eierstokken (= ovaria) en eventueel ook de baarmoeder worden weggehaald.

  Op deze pagina zullen we de OVH (eierstokken en baarmoeder weghalen) beschrijven en we zullen we nog een paar redenen toelichten voor de sterilisatie van een cavia.

  Cysteuze ovaria
  Het is goed om te bedenken dat 70% van de vrouwelijke cavia's na een aantal jaren cysteuze ovaria zullen ontwikkelen. Indien deze niet reageren op het leegzuigen van de cystes en de hormonale injecties, dan is een operatie de enige optie.

  OVE of OVH ....
  Er zijn twee mogelijkheden om een cavia te steriliseren.

  • OVE = alleen de eierstokken weghalen
  • OVH = eierstokken en de baarmoeder weghalen
   Onze voorkeur gaat (bij een normale baarmoeder) uit naar een OVE. Via 2 flanksnedes (1x links en 1x rechts) worden de eierstokken weggehaald. De OVE wordt in (2x) een zijligging uitgevoerd, de OVH in rugligging.
   Het grote voordeel is dat je bij een OVE niet de eierstokken uit de diepte hoeft weg te halen (zoals bij een OVH) en dat je de darmen niet of heel weinig raakt. Bij de OVH moet je de darmen aan de kant duwen om bij de eierstokken uit te komen. Als je veel rommelt aan de darmen dan is het grote risico dat de cavia een paar dagen later komt te overlijden. Een OVH bij een cavia is veel risicovoller dan een OVH bij een konijn !

   We bespreken op deze pagina een sterilisatie (OVH) bij een cavia met een afwijkende baarmoeder ....

   Ovarium of baarmoedertumor
   Een aanwijzing voor een baarmoeder kan een bloederige uitvloeiing uit de vagina zijn. Door een echo of een röntgenfoto wordt de Baarmoedertumor in beeld gebracht. Indien er een ovariumtumor of een baarmoedertumor ontdekt wordt dan zal de enige optie een operatie zijn waarbij deze tumor wordt verwijderd.

   cavia%20ovariumtumor.jpg


   Te laat gedekte cavia
   Verlengde dracht of eventueel een Dystocia komt voor bij cavia's die te laat gedekt (> 1 jaar leeftijd) zijn, i.v.m. de vergroeiing van de bekkenbeenderen op 1 jaar leeftijd. Het eerste nestje moet rond een half jaar verwekt worden, na 9 weken wordt het eerste nestje verwacht. Rond 8-9 maanden leeftijd zijn de bekkenbeenderen nog soepel.

   De eigenlijke operatie of sterilisatie
   De cavia verdoven we met een injectie Anesthesie met Dexdomitor ® en Ketamine ®. Daarna wordt de cavia aan zuurstof met Isofluraan ® gelegd. Er wordt fysiologische zoutoplossing met glucose onderhuids gegeven voor een optimale vocht en energiehuishouding. Ook geven we een pijnstiller en een antibioticum.

   cavia%20steriliseren%20verdoving.jpg


   De buikwand wordt geschoren, daarna wordt de cavia op de operatietafel op een warmtemat gelegd. De operatie wordt verder voorbereid: we wassen de Huid, hierna ontsmetten en desinfecteren we de huid.

   cavia%20steriliseren%2001.jpg


   De cavia wordt afgedekt met een operatiedoek en de huid wordt ingesneden. Hierna wordt de buikwand geopend en wordt de baarmoeder in de buikholte opgezocht en buiten de buikholte gehaald.
   De eierstok wordt opgezocht en de ophangband eronder wordt afgebonden en afgeknipt.

   Hieronder is een kleine eierstok en een dunne baarmoeder te zien, dit was een sterilisatie van een gezonde cavia.

   cavia%20normale%20sterilisatie.jpg


   Op de foto hieronder is een verdikte baarmoeder en een cysteus ovarium (= eierstok) te zien.
   cavia%20steriliseren%2002.jpg


   Het bloedvat van de ophangband van de eierstok wordt afgebonden of als deze eierstok diep ligt dichtgebrand met een powerblad of Biseal (een bipolaire thermocauter) of dichtgeclipt met een ligaclip.

   cavia%20steriliseren%2003.jpg


   Ligaclips zijn handige nietjes die je in de diepte om het bloedvat kunt plaatsen. Vaak is het diep in de buikholte niet mogelijk om een hechting te plaatsen.

   ligaclip.jpg


   Beide eierstokken en de baarmoeder zijn buiten de buikholte gebracht. Vervolgens wordt de baarmoedermond en de twee grote bloedvaten die er langslopen afgebonden, alles wordt doorgeknipt en de baarmoeder en de eierstokken worden uit de buikholte gehaald.

   cavia%20steriliseren%2004.jpg


   De buikwand wordt dichtgehecht en daarna de onderhuid en de huid zelf. We hechten en lijmen de huid zodat deze helemaal dicht is.

   cavia%20steriliseren%2005.jpg


   Recovery
   De recovery is de belangrijkste periode van de operatie. Uit de literatuur blijkt dat het merendeel van de sterfgevallen tijdens deze periode plaatsvinden.

   Het is belangrijk om de recovery zo kort en optimaal mogelijk te laten verlopen.

   Na de operatie geven we de cavia een injectie met Antisedan om de verdoving op te heffen. We leggen de cavia in een kooi met zuurstof en warmte om bij te komen.
   Zodra de cavia weer wakker is plaatsen we de cavia in onze verwarmde opname.

   cavia%20steriliseren%20recovery.jpg


   Nazorg
   Na de operatie krijgt de eigenaar een brief mee met aanwijzingen waarin staat waarop gelet moet worden. Er moet goed gekeken worden of de cavia blijft eten en poepen. Indien de cavia een stille darm krijgt kan er een darmstimulerend middel, vochtaantrekkend middel en dwangvoer gegeven worden.
  Bron: Cavia sterilisatie: het steriliseren van een vrouwelijke cavia (OVH)
Top