• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Staar

 • Bekeken Bekeken: 448
 • Laatste update Laatste update:

Navigatie

 • Staar is het troebel worden van de lens zodat de Cavia minder ziet en uiteindelijk blind wordt. Staar kan onderdeel zijn van het verouderingsproces (ouderdomsstaar), een gevolg zijn van Suikerziekte, of optreden ten gevolge van een erfelijke aandoening zodat het bij de geboorte al aanwezig is. Indien de cava nog jong is, is het jeugdstaar.

  De cavia heeft er in principe geen last van omdat cavia's niet alleen op zicht, maar ook op geur en gehoor hun weg kunnen vinden. Een cavia kan ook een fijn leven hebben als hij niets meer ziet omdat hij dan zal vertrouwen op zijn andere zintuigen zoals reuk, gehoor, smaak en tastzin. Het is dan wel van belang de cavia in zijn vertrouwde omgeving te laten omdat hij die kent.
  Staar of blindheid zijn dus geen redenen om een cavia in te laten slapen.
  Als een cavia blind is, is het slim om de indeling van de kooi niet drastisch te wijzigen omdat hij dan dus niet weet waar het staat.
  Ook met het introduceren van nieuwe cavia's moet je voorzichtig zijn omdat hij immers niet ziet waar de ander is. Indien het op vechten uit zou draaien omdat de ander hem niet mag, dan kan hij zich niet verdedigen omdat hij de aanval niet ziet aankomen. Daarom dien je er in dergelijke gevallen altijd bij te blijven.

  Symptomen:
  Troebel worden van de lens, wit/grijs/blauw worden van het oog.

  Behandeling:
  Naar de Dierenarts.
Top