• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Showen

 • Bekeken Bekeken: 837
 • Laatste update Laatste update:
 • Showdieren 'showklaar' maken
  Als je naar de show gaat dan is het verstandig je dieren showklaar te maken. De dieren moeten er natuurlijk perfect uitzien! Het verschil tussen een Cavia die showklaar is gemaakt en cavia die dat niet is, is duidelijk te zien. Het kan punten schelen op het predikaat.
  Een gladhaarcavia die niet showklaar is heeft allemaal losse haren in de Vacht zitten. Dit maakt dat de vacht er een beetje rommelig en niet glimmend uit ziet. Bij een cavia die showklaar is ligt de vacht glad aan, is schoon en glimt je tegemoet en zijn alle haren even lang.
  Een gladhaarcavia maak je op de volgende manier showklaar:
  Ongeveer vier weken voor de show begin je met de losse haren (granharen) uit de vacht te verwijderen. Dit doe je door de vacht tussen duim en wijsvinger te wrijven. Begin bij de kop van de cavia, ook de wangen. Daarna de zijkanten en tenslotte de rug. Op de achterhand zitten de meeste granharen. Doe dit niet langer dan vijf minuten en iedere dag een stukje. Als je te lang doorgaat gaat het de cavia irriteren. Als het goed bijgehouden wordt is op een gegeven moment één keer per week voldoende.
  Een week voor de show gaat de cavia in bad. De cavia wordt gewassen met babyshampoo of een shampoo voor huisdieren. De Vetklier van de beer wordt goed schoongemaakt, eventueel insmeren met afwasmiddel en daarna goed uitspoelen. De hele cavia moet goed nagespoeld worden. Daarna wordt de cavia afgedroogd en kan hij in een doek gerold worden om op te drogen. Let erop dat de cavia geen kou vat!
  Eventueel kan de cavia droog geföhnd worden.
  De dag voor de show worden de Nagels geknipt en de voetjes en Oren gereinigd. Nog even de laatste granharen verwijderen en klaar!

  Tentoonstellingen
  Veel mensen weten het niet maar ook voor cavia's zijn er shows. Rascavia's zitten meestal op shows waar ook konijnen, kippen, eenden en duiven zitten. Deze shows heten kleindierenshows. De shows vinden voornamelijk in het najaar en de winter plaats omdat konijnen en gevogelte dan in de beste konditie zijn (i.v.m. ruien). Ook zijn er shows met alleen cavia's. Een paar keer per jaar worden deze door de Nederlandse CaviafokkersClub (NCC) georganiseerd.

  De keuring
  Op een show worden de dieren gekeurd volgens de Nederlandse Standaard voor cavia's. Deze standaard beschrijft hoe de "ideale" cavia eruit moet zien voor de keuring.

  Als je naar een keuring gaat met je cavia, dan wordt je cavia op verschillende onderdelen gekeurd.
  Onderdelen voor normaalhaar eenkleurig met puntenschaal (zie standaard cavia en kleine knaagdieren):

  1. Type en bouw 20 punten
  2. Kop, Ogen en oren 10 punten
  3. Beharing en beharingsconditie 10 punten
  5. Dekkleur 15 punten
  6. Buikkleur 15 punten
  6. Onderkleur, dekkleur en buikkleur 15 punten
  7. Lichaamsconditie en verzorging 15 punten

  Alle onderdelen worden op een beoordelingskaart geschreven. Iedere cavia krijgt een beoordelingskaart (predicaat). Uiteindelijk zal de keurmeester een eindbeoordeling geven. De eindbeoordeling wordt weergegeven in letters:

  U = Uitmuntend (98 - 100 punten)
  F = Fraai (95 - 97 punten)
  ZG = Zeer Goed (92- 94 punten)
  G = Goed (89 - 91 punten)
  V = Voldoende (86 - 88 punten)
  O = Onvoldoende (85 of minder)

  Erkenning van rassen en kleurslagen
  In de Nederlandse caviastandaard worden alle in Nederland erkende Rassen en Kleurslagen beschreven. Van deze rassen en kleurslagen zijn dus uitgebreide beschrijvingen van waar de dieren aan moeten voldoen. Sommige rassen of kleurslagen zijn in Nederland (nog) niet erkend. Wil een ras of kleurslag erkend worden dan moet deze ter erkenning aan de Standaardcommissie van de KLN worden aangeboden. Er moeten dan minimaal vier dieren van het nieuwe ras (of kleurslag) aangeboden worden. De commissie beoordeelt of het nieuwe ras in aanmerking komt voor erkenning. Zo ja, dan wordt het ras voorlopig goedgekeurd. Drie jaar later moeten er voldoende dieren zijn van het nieuwe ras voor definitieve erkenning.
  Wanneer je met een cavia naar een keuring gaat waarvan het ras of de kleurslag niet in de Standaard beschreven wordt, dan komt er op het predicaat NE (Niet erkend) te staan.

  Selectief fokken
  Er zijn veel mensen die voor hun hobby rascavia's Fokken en met hun mooiste cavia's naar shows gaan. Ras fokkers fokken heel selectief en proberen cavia's te fokken die zo veel mogelijk aan de eisen van de caviastandaard voldoen. Als ras fokker ben je steeds bezig uit te vinden welke combinatie van beer en zeug de mooiste jongen geeft. Ik zelf houd er een hele administratie op na. Ik houd bij wanneer welke cavia's nestjes hebben gehad, hoeveel jongen, wat de kenmerken van de jongen zijn etc. Zo kan ik altijd alle gegevens over mijn cavia's terugvinden. Van elke cavia weet je dan precies de afstamming. Dit is ook heel belangrijk om bij te houden i.v.m. inteelt.

  Met je cavia's naar de show
  Als je met je cavia's naar shows wilt, dan moet je in het bezit zijn van een fokkerskaart. Een fokkerskaart krijg je als je lid wordt van een plaatselijke kleindierenvereniging. Op je fokkerskaart staat een nummer dat je nodig hebt om mee te doen aan shows. De fokkerskaart wordt uitgegeven door de bond Kleindierliefhebbers Nederland.
  De Federatie Kleindieren Nederland (FK), de overkoepelende organisatie van alle kleindierenshows in Nederland, geeft elk jaar een almanak uit waarin alle tentoonstellingen staan die dat jaar plaatsvinden. De almanak is verkrijgbaar via de plaatselijke kleindierenvereniging.
  Voor het vervoer naar de shows is een transportkist nodig. Transportkisten zijn te koop bij groothandels in diervoeders of op grote shows. Je kan er natuurlijk ook een zelf maken. Zorg dat de kist voldoende geventileerd en niet te ruim is.
Top