• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Shock

 • Bekeken Bekeken: 558
 • Laatste update Laatste update:

Navigatie

 • Een shock is geen ziekte, maar een symptoom. Een shock is een zeer ernstige en levensbedreigende toestand.
  Een shock ontstaat door bijvoorbeeld een bacteriële infectie zoals een Longontsteking, een Beroerte (hersenbloeding) of hartfalen, maar treedt ook op bij oververhitting of onderkoeling.
  Bij een shock is er altijd een te lage druk in de bloedvaten. Omdat deze druk te laag is, stroomt het bloed niet meer of te langzaam. Omdat het bloed zuurstof vervoert waardoor het hele lichaam in stand wordt gehouden, krijgt het hele lichaam last van deze te langzame bloedstroming omdat het dus te weinig zuurstof krijgt.
  De eerste organen die getroffen worden zijn de hersens omdat zij van alle organen het kortste zonder zuurstof kunnen. Als de hersens geen of te weinig zuurstof krijgen, sterven zij af. Omdat de hersens alle lichaamsfuncties regelen, vallen deze uit. De dood is het gevolg.

  Een Cavia die in shock raakt, is heel moeilijk te redden. Het meest ideale zou zijn als je direct bij de Dierenarts zou kunnen aankloppen, maar meestal is het zo dat tegen de tijd dat je bij de dierenarts bent, de cavia al is overleden.
  En als je wel direct bij de dierenarts bent, is het ook nog maar de vraag of de cavia te redden is, omdat een shock erg moeilijk te behandelen is. Je moet immers niet alleen de schock behandelen maar ook de oorzaak en bij een ziekte is het dan zo dat de cavia daar al langer tegen vecht en dat daardoor zijn weerstand is verminderd.

  Dingen die je wel kunt doen: indien de cavia Oververhit is, dien je hem af te koelen. Is hij onderkoeld, dan dien je hem te verwarmen door een kruik of elektrische deken.
  Je kan proberen hem water met suiker te geven (of iets anders zoets dat vloeibaar is) maar dat kan alleen maar als hij nog kan slikken.
  En natuurlijk zo snel mogelijk naar de dierenarts.

  Symptomen:

  Heel slap; als je hem oppakt, ligt hij slap in je handen. Reageert nergens op. Lippen, tong en oogwit zijn blauw.

  Behandeling:

  Verwarmen als hij koud is, afkoelen als hij warm is en proberen wat suikerhoudende vloeistof te geven. Direct naar de dierenarts.
Top