• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Schurft

 • Bekeken Bekeken: 1.511
 • Laatste update Laatste update:
 • Schurft wordt veroorzaakt door een mijt (Trixacarus caviae). De mijt graaft zich in in de Huid van de Cavia wat hevige jeuk veroorzaakt.

  Symptomen
  Het begint met kleine schilferige plekjes op de rug en de achterhand van de cavia. De cavia krijgt last van hevige jeuk, haaruitval en verliest gewicht. Door het krabben en bijten ontstaan kale, bloederige plekken en korsten. De jeuk kan zo ernstig zijn dat de cavia soms een stuip of toeval krijgt en verkrampt omvalt op zijn zijde. Wanneer schurft niet behandeld wordt kan het de dood tot gevolg hebben. Het beste is omer zo vroeg mogelijk bij te zijn door je cavia('s) regelmatig na te kijken. De plekjes zijn herkenbaar door overmatige witte huidschilfers. De diagnose wordt gesteld door een huidschraapsel te bekijken onder de microscoop (door Dierenarts).

  Behandeling
  Het meest effectieve middel tegen schurft is Ivermectine (in de handel verkrijgbaar als Ivomec voor rund en schaap). De dosering is 0,02 ml/kg cavia. Het beste kan het 10 x verdund worden dan is het beter toe te dienen aan de cavia. De dosering is dan 0,1 ml voor cavia's onder de 500 gram en 0,2 ml voor cavia's tot 1kg en ik geef 0,3 ml aan cavia's boven 1 kg. Je kan het oraal ingeven (injectiespuitje van 1ml). Het wordt ook vaak geïnjecteerd. Je kan als je het oraal toedient beter ietsje teveel geven dan te weinig. Soms laat de cavia het namelijk uit z'n bek lopen. Dierenartsen geven in erge gevallen zelfs tot 0,5 ml onverdunde Ivomec. Het beste is echter om met een lage dosering te beginnen, als het niet goed genoeg werkt kan altijd later nog een hogere dosering gegeven worden. Ivomec is alleen verkrijgbaar in grote verpakking (50ml). Het is handig om dit te kopen als je cavia's fokt.
  Als je maar een paar cavia's hebt dan kan je het proberen met “anti- schurft”, wat verkocht wordt in dierenwinkels. Hier zit ook ivermectine in. Dit middel wordt op de huid gespoten. Het kan heel goed gebruikt worden als de schurft nog niet zo heel erg is. Kleine plekjes zijn er goed mee te behandelen.
  Als de cavia grote kale plekken heeft dan kan je het beste naar de dierenarts gaan. De dierenarts geeft Ivomec door middel van een injectie. Deze injectie moet twee keer herhaald worden. Zichtbare verbetering treedt op na de tweede toediening.
  Een ander middel tegen schurft, dat tot voor kort nog in de dierenwinkel te koop werd aangeboden, is "Bodip". Het is nu uit de handel genomen omdat er een zeer giftige, milieuverontreinigende stof in zit. Het middel is wel effectief tegen schurft. De cavia wordt één maal per week erin gebaad, drie weken lang. Het spul mag niet in de oogjes of bek van de cavia komen! Als je nog Bodip gebruikt, moet je het badwater naar chemisch afval brengen. Gebruik het dus liever niet of alleen in hele erge gevallen.

  schurft.jpg
Top