• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

Salmonella

 • Bekeken Bekeken: 433
 • Laatste update Laatste update:
 • Salmonella is een bacterie die bij veel dieren voorkomt, met name bij reptielen, kippen en varkens. Mensen kunnen hierdoor besmet worden maar Salmonella kan ook via het voedsel, via water, via aarde, via oppervlakken (zoals de vloer, het aanrecht en andere voorwerpen en oppervlakken) of via uitwerpselen verspreid worden.
  De meeste Salmonellabesmettingen die bij de mens optreden, verlopen echter via het voedsel. Dan moet je denken aan rauw vlees, rauw ei of ander voedsel waar de bacterie in zit. De kans dat een mens besmet raakt met Salmonella via een dier, bedraagt 6%. En die 6% is dan ook nog eens voornamelijk door contact met reptielen, die standaard Salmonella bij zich dragen.
  De kans dat je dus met Salmonella besmet raakt omdat je Cavia ziek is, is heel erg klein. En de kans dat een Cavia ziek besmet wordt met Salmonella omdat jij hem aait nadat je een rauw ei of rauw vlees hebt aangeraakt waar Salmonella in zit, is groter dan dat hij jou besmet.
  Je zal eerder besmet worden met Salmonella omdat je iets verkeerds eet, dan omdat je cavia het heeft gekregen.

  Symptomen:
  Koorts, trillen, rillen, krampen in de buik, pijn in de flanken, niet aangeraakt willen worden, Diarree.

  Behandeling:
  Naar de Dierenarts.
Top