• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

Reutelen

 • Bekeken Bekeken: 688
 • Laatste update Laatste update:
 • Reutelen
  Reutelen kan veroorzaakt worden door stof uit het hooi of de bodembedekking. Het komt meestal voor bij volwassen dieren. Ook kan het een gevolg zijn van een Verkoudheid of een allergie voor stuifmeel.
  Soms maken Cavia's een meer snuivend geluid. Dit komt veel voor bij cavia's met korte koppen. Het is vergelijkbaar met het snuiven van Engelse Buldoggen of Perzische katten. Het is verstandig om niet twee cavia's met korte koppen aan elkaar te paren. De kans dat er jongen uit komen met te korte koppen en dus snuiven is groot. Snuivende cavia's worden over het algemeen niet zo oud.

  Symptomen
  De cavia maakt een raspend, reutelend geluid tijdens het ademhalen. Het geluid komt uit de neus en de voorste luchtwegen.

  Behandeling
  Als het reutelen een gevolg is van een verkoudheid dan is een antibioticakuur aan te raden zie Longontsteking
  Wordt het veroorzaakt door stof dan kan het strooisel vervangen worden door stofvrij strooisel. Hooi kan gegeven worden in de vorm van geperste brokken. Verschoon regelmatig de kooi zodat er geen ophoping van ammoniak kan plaatsvinden.
  Cavia's kunnen ondanks dat ze reutelen gewoon oud worden en schijnen van het reutelen weinig tot geen last te hebben. Vaak duurt het maar even. Het reutelen kan komen en gaan en zelfs geheel verdwijnen.
Top