• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Rassen

 • Bekeken Bekeken: 957
 • Laatste update Laatste update:
 • Hieronder worden kort de verschillende caviarassen beschreven. De rassen worden beschreven volgens de Nederlandse caviastandaard. Deze standaard schrijft voor hoe de "ideale" Cavia eruit moet zien voor de keuring (op shows).
  Bij alle rassen moet de cavia een sterk en gespierde indruk geven. De kop moet breed en rond zijn, de Ogen zijn groot, rond en helder en iets bol. De Oren zijn groot, hebben in het midden een "lichte golf" en moeten hangen. De Nek is kort en krachtig en de schouderpartij breed, hoog en goed gespierd. De bouw dient kort en "geblokt" te zijn. De achterhand is goed gevuld en fraai afgerond. De pootjes zijn recht en stevig met aan de voorvoeten vier en aan de achtervoeten drie tenen.

  Gladhaar
  De beharing ligt glad aan, is vrij van kruinvorming en is geheel doorgehaard. De beharing is zacht en glanzend en bestaat uit fijne zachte haren met stevig dekhaar. De Vacht is ongeveer 3 cm lang.
  Gladharen zijn alerte, actieve diertjes. De vacht heeft geen verzorging nodig (tenzij je met de cavia naar de keuring gaat).

  Engels gekruind
  Dit is een gladharige cavia met een kruin precies op het midden van het voorhoofd. De kruin is zo groot en zo rond mogelijk van vorm. De kruin is van eenzelfde kleur als de lichaamskleur en vrij van anders gekleurde haren.

  Amerikaans gekruind
  Bij dit ras is de kruin op het voorhoofd wit van kleur. Het wit vormt een contrast met de lichaamskleur en moet vrij zijn van anders gekleurde haren. Dit ras is erkend (keuring) in zwart, rood, goud en buff.

  Borstelhaar (Abyssinian)
  Dit ras heeft allemaal kruinen in de vacht die rozetten worden genoemd. De rozetten moeten regelmatig over het lichaam zijn verdeeld, rond zijn van vorm en zo groot mogelijk. De beharing voelt stevig en stug aan. De vacht heeft geen extra verzorging nodig.

  Rex
  De beharing van de rex is gekroesd. Deze moet veerkrachtig en zeer dicht en vol ingeplant zijn.
  De beharing voelt ruw en stug aan en moet zo egaal en zo kort mogelijk zijn. De vacht heeft geen extra verzorging nodig. Rexen zijn zeer rustige dieren.

  US Teddy
  De US- teddy lijkt in uiterlijk heel erg op de rex. Het haar is net als bij de rex gekroesd. Er zijn wel twee duidelijke verschillen. Het haar van de teddy is zacht, dat van de rex ruw. De buikbeharing van de teddy is glad, dat van de rex gekroest. Het gen wat bepaalt of je US- teddy krijgt, is namelijk een ander gen dan het rex-gen. Als je een Rex kruist met een US-teddy, dan komen er gladharen uit.
  De beharing van een US-teddy moet zacht en kort zijn en staat loodrecht ingeplant. De buikbeharing is korter dan de lichaamsbeharing die glad en aanliggend moet zijn. De US-teddy is in 2000 voorlopig erkend in driekleur.

  Satijn
  Doordat de haren hol zijn, krijgt de vacht een extra warme, diepe glans. Het haar voelt zeer zacht aan. Alle rassen kunnen in satijnbeharing voorkomen. In Nederland is alleen satijn gladhaar erkend in de kleuren rood, goud, buff, crème en wit roodoog en satijn borstel in de kleur rood.

  Langhaar (Peruvian)
  De beharing is lang en op de kop is het korter maar groeit naar voren toe in een pony door een rozet op de kop. De snuit is hierdoor door het haar bedekt. Op het midden van de rug loopt een scheiding. Aan de achterzijde is de beharing extra lang (de sleep). De vacht vraagt zeer veel verzorging.

  Sheltie
  Net als bij de peruvian is het haar lang maar door het ontbreken van de kruin op het voorhoofd groeit het haar naar achteren toe.
  De coronet is een sheltie met een rozet op het voorhoofd, zoals bij de gekruinde cavia. De coronet is nog niet erkend in Nederland. De vacht vraagt zeer veel verzorging.

  Tessel
  De beharing is lang en is krullend/ golvend. Het moet een veerkrachtige structuur hebben. Op de buik moeten kleine krulletjes zitten.
  De merino is een tessel die net als de peruvian twee kruinen in de vacht heeft en het haar naar voren in een pony valt.
  De alpaca is een tessel met een rozet op het voorhoofd, zoals bij de gekruinde cavia. De merino en de alpaca zijn in Nederland nog niet erkend en zijn erg zeldzaam. Bij al deze rassen vraagt de vacht veel verzorging.

  Skinny en Baldwin
  De Huid van een kale cavia kan iedere kleur of kleurmarkering hebben.

  Minipli
  De minipli is een cavia die zowel het alpaca gen als het lunkarya gen bevat.
  De vacht van een Minipli is heel anders dan die van de lunkarya, maar lijkt ook niet op die van een Alpaca, ze hebben namelijk een sterk krullende vacht, ook op de buik zijn die sterke krullen goed te zien. Bij de geboorte is de minipli al heel anders.
  Naarmate ze ouder worden zal het verschil alleen maar duidelijker worden, en zullen er een soort van pijpekrullen ( kurketrekkerachtig) in de vacht komen.
Top