• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

Ouderdom

 • Bekeken Bekeken: 677
 • Laatste update Laatste update:
 • Ouderdom is natuurlijk geen ziekte, maar als een Cavia ouder wordt, kan hij wel gebreken krijgen. Een cavia is van middelbare leeftijd als hij ongeveer tussen de drie en vier jaar is. Vanaf ongeveer vier jaar is hij al een echte senior en vanaf ongeveer vijf jaar is hij bejaard. Cavia's van zes jaar zijn hoogbejaard en cavia's van zeven jaar en ouder zijn stokoud! (In tegenstelling tot vroeger, toen cavia's gemiddeld zo'n zeven à acht jaar oud werden, worden cavia's niet meer zo oud: vijf jaar is al een heel respectabele leeftijd.)

  Kwaaltjes
  Ieder levend wezen kan last krijgen van kwaaltjes bij ouderdom en de cavia is daar geen uitzondering op. Een verminderde conditie kan natuurlijk wel aanleiding zijn voor het optreden van een ziekte, maar een verminderde conditie op zich is niet iets waar de cavia last van heeft.

  Rustiger
  Als een cavia ouder wordt, wordt hij wat langzamer en rustiger. Was hij vroeger één en al activiteit en kon hij de hele dag rennen en springen, bij het ouder worden wordt de energie minder. En sommige oudere dieren hebben niet veel zin meer om nog allerlei wilde spelletjes te doen of om uren bezig te zijn met een inspannende activiteit. Het is zaak dat je hier rekening mee houdt en je cavia geen dingen laat doen die hij niet wil. Met een jonge cavia kan je nog wel 'rondsjouwen' en jonge cavia's zijn ook wel bestand tegen de onstuimige liefdesbetuigingen van kinderen, maar oudere cavia's vinden dat soort dingen niet leuk. Hun lichaam is minder soepel en veel minder bestand tegen allerlei opgelegde bewegingen. Als je cavia iets niet (meer) wil, moet je hem dat dan ook niet opdringen!

  Kouder en smaakverschillen
  Omdat een oudere cavia minder beweegt en misschien meer slaapt, kan hij het kouder hebben. En als hij wat kaler wordt, kan hij het ook kouder krijgen. Wat meer hooi in zijn hok is dan een goed idee. De smaak van een cavia kan ook veranderen met de jaren wat hij eerst lekker vond vind hij nu niet meer lekker. Het kan ook zijn dat hij andere dingen dan eerst lekker vind. Een gevarieerd menu met voldoende groente, fruit, hooi, hardvoer en vitamine C is voor een oudere cavia net zo belangrijk als voor een jonkie.
  Let er ook op dat hij nog wel bij het voer en het water kan komen. Jonge cavia's kunnen zich makkelijk oprichten om bijvoorbeeld groente van een huisje te eten, maar oudere cavia's kunnen dat niet meer zo goed. Je cavia goed verzorgen, óók als hij oud is, ook al is hij niet meer zo levendig en speels, is dan ook onderdeel van de verantwoordelijkheid van een diereigenaar.
Top