• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Otocephalie

 • Bekeken Bekeken: 300
 • Laatste update Laatste update:
 • Wat is Otocephalie (engels: Otocephaly).

  Agnathie - otocephaly: een zeldzame, sporadische en dodelijke misvorming gekenmerkt door microstomia (= kleine Mond), aglossia (= afwezigheid van de tong), agnathie (= afwezigheid van de onderkaak) en abnormaal geplaatste Oren.
  Cavia's die aan deze aandoening lijden hebben een slechte prognose en overlijden meestal voor of kort na de geboorte vanwege ademhalingsproblemen omdat hun luchtwegen niet of niet volledig zijn ontwikkeld.
  Dit complex aandoening kan worden toegeschreven aan zowel genetische (= erfelijke) als teratogeen oorzaken (= stoffen of invloeden die in staat zijn de ontwikkeling van een foetus te verstoren) , naast andere factoren.

  OPGELET: sommige mensen kunnen de nu volgende foto reeksen als schokkend ervaren, gelieve de foto's dan NIET te vergroten

  Foto's van Otocephalie bij cavia's uit de praktijk:

  swaas1 (1).jpg swaas2 (1).jpg swaas3 (1).jpg
  (c)Caviaforum lid Swaas


  2z (1).jpg 3z (1).jpg 4z (1).jpg 5z (1).JPG
  (c)Hobbyfokker Wichtelwaldzwergen

  Otocephalie komt sporadisch voor in veel cavia groepen.
  Er wordt een link gelegd tussen Otocephalie en inteelt, maar dit is nog niet met harde bewijzen naar buiten gebracht.
  Maar uit onderzoeken begin jaren 1920 komt naar voren dat bij inteelt groepen Otocephalie meer voor kwam dan bij de overige groepen.
  Aan Otocephalie bij dieren is helaas niets te doen, het dier wordt meestal al doodgeboren of sterft kort na de geboorte.
Top