• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Oren

 • Bekeken Bekeken: 801
 • Laatste update Laatste update:
 • Verwondingen aan oren
  Verwondingen aan de oren zijn meestal het gevolg van gevechten. Kleine hapjes, maar ook grote scheuren komen vaak voor. Voldoende voerbakken en drinkflessen kan er voor zorgen dat er minder vaak oorverwondingen voorkomen.

  Symptomen
  Een wond of scheur in het oor. Het kan hevig bloeden.

  Behandeling
  Om hevige bloeding te stelpen kan de wond dichtgedrukt worden door het oor tussen duim en finger te houden en stevig aan te drukken. Dit moet vijf minuten lang gedaan worden. Eventueel het oor ontsmetten met een zoutoplossing (een theelepel zout op een kopje water).

  Middenoorontsteking
  Een ontsteking in het oor die meestal veroorzaakt wordt door de bacteriën Streptococcus en Pasteurella. Deze bacteriën zijn ook de veroorzakers van Longontsteking bij Cavia's en Middenoorontsteking treedt vaak op bij een erge (soms verwaarloosde) longontsteking. In ver gevorderde stadia kan de ontsteking doordringen naar de hersenen.

  Symptomen
  De cavia houdt zijn kopje scheef naar de kant van de ontsteking en valt soms om op zijn zij door verlies van het evenwichtsgevoel.

  Behandeling
  Antibiotica's hebben vaak weinig effect doordat de antibiotica de kern van de infectie niet bereikt. Antibiotica's die eventueel gebruikt kunnen worden zijn: Chloramphenicol, trimethoprim/sulfa en Enrofloxacin.
  Een homeopathische behandeling kan effectief zijn: 3 maal daags 3 druppels Chamodent van VSM (voor kinderen, te koop bij drogist). Andere effectieve middellen zijn Pulsatilla 200 of Arnica-Heel (door drinkwater of met spuitje in de bek). Ook kan Traumeel of Dulcamar-Heel in de zelfde dosering helpen.
  Soms verdwijnt de infectie vanzelf maar de kophouding hoeft dan niet ook te verdwijnen. Is de infectie zwaar dan is de kans groot dat de cavia deze niet overleeft.

  Zwelling in het oor

  Symptomen
  Een zwelling in de gehoorgang en de vloeistof in de zwelling kan van buitenaf gevoeld worden.

  Behandeling
  Vaak heeft de cavia er geen last van en gaat het vanzelf weer over. Eventueel kan er een watje in de gehoorgang gestopt worden om de vloeistof op te nemen en af te voeren. Het beste is echter om het vanzelf over te laten gaan.
Top