• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Onvruchtbaarheid

 • Bekeken Bekeken: 596
 • Laatste update Laatste update:
 • Onvruchtbaarheid

  Beer
  De vruchtbaarheid van de beer kan in de loop van jaren minder worden. Door het dier tarwe te voeren zou de vruchtbaarheid verhoogd worden.
  Ook kan de beer z'n libido achteruit gaan als hij niet voor dat hij een jaar is gelegenheid heeft gehad tot paren.
  Soms is een beer steriel. Dit kan je controleren door de penis naar buiten te brengen (door boven de penis te duwen). Aan het einde van de penis bevinden zich twee hoorntjes. De hoorntjes behoren van gelijke lengte te zijn. Wanneer ze van ongelijke lengte zijn of er ontbreekt er een dan kan de beer steriel zijn. Er zijn echter ook beren met normaal uitziende genitalia steriel.

  Zeug
  Bij zeugen komt vaak de tijdelijke onvruchtbaarheid voor. Een zeug kan tijdelijk onvruchtbaar zijn als ze in een slechte conditie is of nadat ze veel abortussen heeft gehad. Ook kan het optreden door koude, hitte, vitamine C en E tekort en stress.
  Een andere mogelijkheid van onvruchtbaarheid is de aanwezigheid van cysten aan de baarmoeder.
  Wanneer je te lang wacht met een jong zeugje bij de beer zetten kan ook haar libido achteruit gaan. Ze wil zich dan niet laten dekken. De beste tijd om haar te laten dekken is vanaf 5 maanden. Met 10 maanden leeftijd worden ze al minder makkelijk drachtig. Dit kan ook gebeuren wanneer een oudere zeug die wel al een keer jongen heeft gehad pas weer na lange tijd bij de beer wordt gezet. De zeug is meestal vet geworden en wordt vaak niet meer drachtig.
  Om te voorkomen dat de zeug tijdelijk onvruchtbaar wordt moet voor de volgende zaken gezorgd worden:
  · Voldoende vitamine C en E: Vit C (Vit C: 20mg/kg, Vit E: 2.3mg/kg)
  · Niet meer dan 2-3 worpen per jaar
  · Temperatuur rond 20°C
  · Vochtigheid 45-65%
  · Voldoende daglicht. Te weinig daglicht leidt tot onvruchtbaarheid
  · Stress vermijden
Top