• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Ogen

 • Bekeken Bekeken: 1.285
 • Laatste update Laatste update:
 • Door een zaadje uit het hooi of een haartje (vaak bij rexen), wat in het oog van de Cavia terecht is gekomen, kan het oog ontsteken. Het ziet er vaak erger uit dan het is, het is makkelijk te genezen.

  Symptomen
  Het oog is meestal een beetje dichtgeknepen en er komt afscheiding uit. Vaak is het oog bedekt door een Blauwe waas die soms ook nog rood kleurt.

  Behandeling
  Eerst kan het met homeopathische geneesmiddelen geprobeerd worden. Ik heb hier goede ervaringen mee. Het oogje twee keer per dag uitwassen met lauwe of koude kamille thee (tien minuten laten trekken). Een ander homeopathisch middel wat beter werkt is Euphrasia D3. Hiervan vijf druppels op een kwart kopje water. Ook hier het oogje twee keer per dag mee uitwassen. Meestal is een week behandelen voldoende.
  In hele erge gevallen of als deze middelen niet helpen (na ruim een week behandeling niet over) dan kan een antibiotica-oogzalf gebruikt worden. Deze zalf moet drie tot vier keer per dag in het oogje worden gesmeerd. De behandeling duurt tien dagen.

  Vertroebeling van de lens
  Wanneer het oog tegen ontstekingen is behandeld, maar er is geen verbetering opgetreden, dan heeft de cavia waarschijnlijk te maken met lensvertroebeling.
  Lensvertroebelingen komen voor bij de geboorte, maar ook op een latere leeftijd kan het ontstaan. Bij sommige foklijnen van borstels komt het vaker voor. Het is een erfelijke aandoening en het is aan te raden cavia's met lensvertroebelingen niet voor de fok te gebruiken.

  Symptomen
  Het dof worden of wit uitslaan van de lens. De cavia ziet niets meer met het oog.

  Behandeling
  Geen. Dieren die deze aandoening hebben, kunnen heel goed "blind" door hun verdere leven gaan. Ze kunnen vaak nog wel verschil in licht en donker zien. De cavia vertrouwt op zijn andere zintuigen zoals gehoor, tast en reuk. Het is aan te raden om de cavia in vertrouwde omgeving te houden.

  Naar binnen gestulpt ooglid
  Soms worden er jongen geboren met een naar binnen gestulpt ooglid. Het komt vaker voor bij tessels en rexen. Na behandeling lost het zichzelf op binnen de eerste 14 dagen na de geboorte.

  Symptomen
  Het ooglid (meestal de onderste) is naar binnen gedraaid, waardoor de Wimpers over de oogbol schrapen. Hierdoor kan een oogontsteking ontstaan.

  Behandeling
  Zie "oogverwonding". In hardnekkige gevallen kan het ooglid met een stukje leukoplast op zijn plaats gehouden worden door het vast te plakken op de Vacht om het oog.

  Melkachtige uitscheiding uit de ogen
  Dit verschijnsel wekt vaak verontrusting op maar is niets anders dan onderdeel van de wasbeurt van de cavia. Tijdens het wassen wrijft de cavia zijn pootjes over zijn kop en tegelijkertijd verschijnt er een melkachtige vloeistof in de ogen van de cavia. Na een paar seconden tot minuten is de vloeistof weer verdwenen.

  Uitgezakt ooglid
  Een uitgezakt ooglid is niet continu aanwezig maar ontstaat in tijden van stress of als de cavia blootgesteld is aan irriterende stoffen zoals sigaretten rook.

  Symptomen
  Het onderste ooglid is iets uitgezakt en soms iets rood gekleurd.

  Behandeling
  Oogdruppels voor hond of kat kunnen gebruikt worden om de branderigheid te verminderen.

  "Vetoog"
  Vetoog is een erfelijke afwijking. Vaak treedt het pas op als de dieren volwassen zijn. Aan te raden is om dieren met deze afwijking niet voor de fok te gebruiken.

  Symptomen
  Het onderste ooglid is continu uitgezakt en soms is een witte-vetachtige zwelling te zien.

  Behandeling
  Geen.
Top