• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Myiasis

 • Bekeken Bekeken: 1.077
 • Laatste update Laatste update:

Navigatie

 • Myiasis is vliegenlarvenziekte. Het wordt ook wel Flystrike genoemd. Flystrike is een Engels woord; fly betekent 'vlieg' en strike betekent 'getroffen worden door'.
  Het komt vaker voor bij konijnen en schapen dan bij Cavia's, maar het kan bij ieder dier voorkomen.

  Myiasis ontstaat wanneer Vliegen eitjes leggen in of rond de anus van een dier of op een wondje. Uit deze eitjes komen larven (Maden) die zich vervolgens ingraven in de Huid van het dier waarna ze zich een weg naar binnen banen en aldus het dier levend opeten. Vaak zitten op de maden ziekteverwekkende bacteriën waardoor het dier nog zieker wordt dan het al is.
  Myiasis is een gruwelijke ziekte die heel veel pijn veroorzaakt en meestal de dood tot gevolg heeft omdat de ziekte zich heel snel verspreid. Ter vergelijking: een besmet schaap is meestal binnen een week dood...
  Voorwaarden voor het ontstaan van myiasis zijn: warmte of hitte waardoor er veel vliegen zijn, een vies hok, een vieze kont, poep dat aan de anus of het achterwerk plakt, een dikke Vacht, een vieze vacht.

  Myiasis is te voorkomen door een strikte hygiëne, en door alle vliegen te weren uit het caviaverblijf. In jaargetijden dat er geen vliegen zijn, hoef je niet overdreven bezorgd te zijn voor myiasis; het is met name tijdens warm weer en hittegolven dat je er op bedacht moet zijn. Het hok dient dan iedere dag schoongemaakt te worden waarbij alle vieze plekken, ontstaan door keutels en urine, verwijderd moeten worden. Verder dient de cavia iedere dag gecontroleerd te worden op poep die eventueel is blijven plakken aan de anus of het achterwerk. Een vieze kont dient gewassen te worden met lauw water. Een dikke vacht kan het beste kort worden geknipt en de vacht dient iedere dag geborsteld te worden. De huid van de cavia dient gecontroleerd te worden op wondjes.
  Vliegen dienen bestreden te worden; pas wel op met een spuitbus omdat de stof die hier inzit ook giftig is voor cavia's. Als je gaat spuiten, zet je cavia's dan zolang in een ander vertrek. De spuitbus 'HGX tegen muggen en vliegen' bevat als werkzame stof pyrethrinen. Deze stof is een natuurlijke stof die door de bloemen van een Afrikaanse chrysantensoort wordt aangemaakt. De bloem vangt hiermee vliegen. De stof is extreem dodelijk voor insecten en vissen maar niet giftig voor zoogdieren (waaronder de mens en de cavia) maar het is natuurlijk slim om de cavia's toch even apart te zetten en het spul niet in te ademen. Het voordeel is dat je het ook op de vloeren en wanden van het hok kan spuiten.
  Wind verjaagt vliegen dus een goede ventilatie kan ook helpen.
Top