• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Mond

 • Bekeken Bekeken: 730
 • Laatste update Laatste update:
 • Gebroken snijtanden
  Dit is vaak een gevolg van vechten, als de Cavia gevallen is en soms als de cavia hardnekkig aan de tralies heeft gebeten. Ook kan het een gevolg zijn van gebrek aan kalk of vitamine C (zie Scheurbuik).

  Symptomen
  Een van de twee onderste of bovenste snijtanden zijn afgebroken of beide onder of boventanden zijn afgebroken.

  Behandeling
  De Tanden groeien vanzelf weer aan. Binnen een week zijn ze meestal weer geheel aangegroeid. Soms kan het nodig zijn de cavia zacht voer te geven, of het voer in kleine stukjes te geven. Na een paar dagen kan de cavia weer zelfstandig eten.

  Scheefgegroeide tanden/kiezen
  In de meeste gevallen zijn scheefgegroeide tanden een erfelijke fout. Deze ontstaan veelal op latere leeftijd. Ook kan het een gevolg zijn van gebrek aan vitamine C of Suikerziekte. Dieren met doorgegroeide kiezen mogen niet voor de fok gebruikt worden omdat de afwijking sterk overerfelijk is.

  Symptomen
  De cavia vermagert sterk. Hij eet zijn voer niet op of loopt er heen en vaak pakt hij het op, maar eet er niet van. Soms maakt de cavia een vreemd knarsend geluid.
  Wanneer de voortanden zijn door- of scheefgegroeid dan kan dit gemakkelijk waargenomen worden. De kiezen zitten achter in de bek van de cavia en kunnen alleen met speciaal gereedschap bekeken worden. Soms kunnen aan de buitenkant door de wangen heen de doorgegroeide kiezen gevoeld worden. Naar binnen gegroeide kiezen groeien gekruist over de tong heen.

  Behandeling
  Doorgegroeide snijtanden kunnen bijgeknipt worden. Dit moet iedere 4 tot 6 weken herhaald worden. Haken op de kiezen kunnen bijgevijld worden maar de kans is groot dat de haken weer terug komen en de behandeling herhaald moet worden. Doorgegroeide kiezen kunnen onder Anesthesie geknipt en bijgevijld worden, maar de resultaten vallen vaak tegen. De cavia is meestal al zo verzwakt dat de kans groot is dat hij de Narcose niet meer overleeft. Ook deze behandeling moet om de zoveel tijd herhaald worden. Dit wordt voor de cavia een lijdensweg en de beste oplossing is in dit geval de cavia in te laten slapen.

  Wondjes op de lippen en in de mondhoeken

  Symptomen
  De cavia heeft wondjes op zijn lippen, vooral in zijn mondhoeken. Soms verspreidt het zich ook over de neus. De cavia is meestal in goede conditie en eet ook normaal.

  Behandeling
  Maak de wondjes schoon met een antiseptisch middel zoals Dettol. Smeer de wondjes in met Kamillosan.
Top