• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Miskraam

 • Bekeken Bekeken: 474
 • Laatste update Laatste update:

Navigatie

 • Een miskraam is het verliezen van de foetussen tussen dag 30 en dag 50.

  Symptomen:
  De zeug kan de foetussen verliezen zonder ziek te worden en het kan gebeuren dat je er niets van merkt. Het kan ook zijn dat er wat bloed zichtbaar is in de kooi of aan de zeug omdat ze zichzelf heeft schoongemaakt. De foetussen en placenta's eet ze meestal op om zo geen energie verloren te laten gaan en ook daarom kan ze wat bloed op zich hebben. Het opeten van afgestoten vruchten is iets dat in heel het dierenrijk voorkomt; het is namelijk zonde om voedsel te laten liggen. En in het wild is het nooit zeker of er genoeg voedsel is. Dat Cavia's normaal gesproken geen vlees eten doet in dit geval niet ter zake want de meeste dieren, of het nu wel of niet van nature een vleeseter is, zal zijn eigen foetussen opeten. Soms gebeurt dat echter niet en vindt je foetussen in het hok; dan zijn de foetussen ziek of de zeug is te ziek om iets te eten.
  Het kan gebeuren dat de zeug zoveel bloed verliest dat ze eraan sterft.
  Het komt ook voor dat een deel van de foetussen door een miskraam verloren gaat, maar dat de rest gewoon voldragen wordt.

  Behandeling:
  Als de zeug ziek is, dien je altijd naar de Dierenarts te gaan. Je dient hem so wie so om advies te vragen als de zeug er niet ziek uitziet maar je vind bloed in het hok of aan haar of je vindt foetussen en/of placenta's in het hok. Er kunnen altijd nog dode foetussen en/of placenta's in de baarmoeder zitten en deze dienen verwijderd te worden.
  Na een miskraam moet de zeug minimaal twee maanden rust krijgen voor ze opnieuw zwanger mag worden. De enige uitzondering is als ze blijft zoeken naar haar baby's en daar van in de war raakt of als ze er depressief van wordt. Dan kan je haar, indien mogelijk, als pleegmoeder gebruiken of bij een beer zetten. Als een zeug tot twee keer toe een miskraam krijgt, is het beter om haar niet meer zwanger te laten worden.
Top