• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Melkkliertumor

 • Bekeken Bekeken: 477
 • Laatste update Laatste update:
 • De Cavia heeft twee tepels en er is per tepel een melklierpakket aanwezig. Af en toe zie je bij cavia's dat ze een gezwel (een tumor) van het melkklierpakket kunnen krijgen. Vaak is dit een (doorzichtig tot bloederig) vocht producerende tumor. De cavia heeft er last van en kan het beste geopereerd worden.


  De melkkliertumor bij de cavia is meestal een goedaardige vochtproducerende tumor. Soms echter zijn ze kwaadaardig. De melkkliertumoren komen bij zowel vrouwelijke als mannelijke cavia's voor. Deze Tumoren metastaseren niet snel.

  Symptomen:
  Anorexie (niet willen eten), pijnuitingen, zwelling bij 1 of allebei de melkklieren, uit de tepel kan vocht lopen. Dat variëreert van helder tot donker en soms zelfs zwart.

  cavia%20melkklier%20en%20vocht.jpg  bultmelk2.jpg
  bultmelk4.jpg


  De operatie
  De tepel en het melkklierpakket, dat aangetast is, worden operatief verwijderd, schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het is belangrijk dat er voorzichtig geopereerd wordt zodat de buikholte dicht blijft. Als de melkkliertumor weggehaald is, wordt de onderhuid gehecht en daarna de Huid zelf.

  Bron: Cavia melkkliertumor, tumor van de melkklier bij een cavia
Top