• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Lipkloofjes

 • Bekeken Bekeken: 1.102
 • Laatste update Laatste update:
 • Spleetjes of kloofjes die ontstaan aan de mondhoeken en lipjes, kunnen overgaan in korstjes of het geheel kan er vies uitzien, net alsof de Cavia nog eten in zijn mondhoeken heeft zitten. Het kan ook voorkomen dat er geen kloofjes zijn, maar dat het er wel vies uitziet. Het kan zijn dat de cavia gewoon een vieze eter is en zijn Mond niet schoonmaakt, maar het kan ook worden veroorzaakt door een Schimmel of een bacterie. Dit kan terecht komen in de mond en daar zweren veroorzaken, dus ga naar de Dierenarts.
  Kloofjes die steeds terugkomen kunnen worden veroorzaakt door het eten van zuur voedsel, zoals appels en sinaasappels. Dan is er sprake van een allergie.

  Een andere oorzaak kan een vitamine C-gebrek zijn. Is dat niet aan de orde, dan kan er een probleem met de weerstand zijn. Je kan dan Echinacea geven en uiteraard goed voer. Gras kan ook de oplossing zijn; geef dat iedere dag en kijk of er na een paar weken verbetering optreedt.

  Bij homeopathische middelen, zoals Echinacea-druppels kunnen de klachten in het begin verergeren, maar ze mogen nooit heel heftig worden. Als de cavia er raar op reageert, stop dan onmiddellijk ermee. Je kan dan twee dagen wachten en het dan in een lagere dosis opnieuw proberen. Lukt ook dat niet, stop er dan helemaal mee.

  Een andere naam voor een ontsteking van de lippen is Cheilitis. Er zijn verschillende soorten cheilitis oftewel mondkloofjes of lipkloofjes:
  - Cheilitis angularis of perlèche
  Deze ontsteking zit in de mondhoeken of daarbuiten, maar wel ter hoogte van de mondhoeken. Oudere mensen die een Gebit hebben kunnen er last van hebben omdat ze dan geen goede beet meer hebben. Bij cavia's kan dit dus komen doordat de cavia een probleem met zijn gebit heeft en daardoor geen goede beet meer heeft. Het is dan ook slim om het gebit te laten controleren door een dierenarts (die verstand van zowel gebitten als cavia's heeft).
  - Contactallergische cheilitis
  Dit zijn kloofjes ten gevolge van een contactallergie, dus bij een stof die een allergische reactie veroorzaakt op de Huid.
  - Actinische cheilitis
  Dit kan optreden ten gevolge van een zoneallergie. Dit komt bij behaarde cavia's niet voor, maar het kan dus wel optreden bij Skinny's en Baldwins (kale cavia's).
  - Cheilitis glandularis
  Speekselklieren horen in de mond te zitten, maar soms zit er eentje buiten de mond op de lip. Als dat het geval is, kan de klier ontsteken en dan ontstaat cheilitis glandularis. Dit komt dus maar zeer zelden voor.
  - Cheilitis venenata
  Als de mond of de lippen in aanraking komt met een giftige stof kan het ten gevolge daarvan opzwellen.
  - Cheilitis exfoliativa
  Deze vorm van kloofjes zorgt er voor dat de huid schilfert. Hierdoor ontstaan er dus schilferende kloofjes.
  - Cheilitis granulomatosa
  Deze vorm van kloofjes is het gevolg van een erfelijke afwijking dat het zenuwstelsel in het gezicht aantast en dat ervoor zorgt dat de lippen enorm opzwellen. Het is tot nu toe nog niet bij cavia's vastgesteld.

  Symptomen:
  Wondjes, korstjes of rommel in de mondhoeken en/of op de lippen.

  Behandeling:

  Zelf doen.
Top