• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Keutels eten

 • Bekeken Bekeken: 465
 • Laatste update Laatste update:
 • Dit is geen ziekte, maar natuurlijk Gedrag bij de Cavia. Coprofagie is het opeten van de eigen ontlasting, en dan met name van de keuteltjes die 's nachts gemaakt zijn. Deze keutels zijn zachter dan de normale ontlasting en soms ook lichter van kleur.
  Dat dit gedrag bij cavia's voorkomt, komt door hun darmstelsel. In de darm dient cellulose (dat in alle planten zit en dat voor stevigheid zorgt) omgezet te worden tot voedingsstoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen.
  Maar in de dikke darm zijn geen bacteriën aanwezig die dit kunnen. In het zogenaamde caecum zijn echter wel bacteriën aanwezig die dit kunnen. Het caecum is een zakvormig aanhangsel dat ongeveer op de plek zit waar bij mensen de blinde darm zit.
  Bij mensen heeft de dikke darm eigenlijk geen functie meer, maar bij cavia's heeft het caecum wel degelijk een functie. Als de cellulose door de darm is omgezet in bepaalde voedingsstoffen, verlaten deze stoffen het lichaam via de ontlasting. Als de cavia deze ontlasting opeet, komen die stoffen weer terug in de dikke darm. Omdat de stoffen nu zijn 'voorverteerd' kunnen ze dit keer wel door de dikke darm worden omgezet in stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Je zou dus kunnen zeggen dat de cavia niet in één keer zijn voedsel kan verteren en het daarom nog een tweede keer moet doen - en dat kan alleen maar door de ontlasting op te eten.
  Jonkies eten de keutels van hun moeder om zo hun weerstand op te bouwen. Zieke cavia's eten graag de keutels van gezonde cavia's omdat ze zo aan hun vitaminen en mineralen komen. Cavia's die Diarree hebben, kunnen geen nachtkeutels aanmaken en willen daarom ook graag keutels van gezonde cavia's eten.
  Je dient er altijd rekening met te houden, dat als een Cavia ziek is, hij een tekort kan krijgen aan de stoffen die hij normaalgesproken via zijn nachtkeutels naar binnen krijgt. Daarom dien je zieke cavia's die geen nachtkeutels produceren, vitaminen en mineralen te geven en dan vooral vitamine B-complex.
Top