Ketose

 • Bekeken Bekeken: 531
 • Laatste update Laatste update:
 • Ketose is een bepaalde (abnormale) stofwisselingstoestand. Normaal, dat wil zeggen, als de Cavia eet, is er sprake van een koolhydraatverbranding. Als de cavia stopt met eten en er derhalve geen koolhydraten meer het lichaam binnenkomen om te worden verbrand, gaat het lichaam over op vetverbranding. Dat het lichaam overgaat op verbranding van vet komt omdat het altijd energie moet hebben om te blijven leven en om de lichaamsfuncties naar behoren te kunnen uitvoeren.
  Als een cavia stopt met eten, wordt er dus vet afgebroken om in leven te blijven. Dat lijkt een gezonde reactie, maar dat is het niet want door de vetafbraak wordt het normale functioneren van het lichaam verstoord. Er treedt, door het vrijkomen van verzurende stoffen, een inwendige vergiftiging op die tot de dood leidt. Vooral bij te dikke cavia's die veel vet hebben, kan dit makkelijk optreden als de cavia gestopt is met eten, maar ook bij cavia's van normaal gewicht kan dit optreden.
  Ketose kan optreden als de cavia om de een of andere reden niet meer eet.

  Symptomen:
  Ketose heeft als symptoom een algeheel ziektebeeld dat steeds erger wordt en overgaat in comateuze toestand. Uiteindelijk sterft de cavia. Ketose is echter een gevolg van een ziekte. De ziekte kan dus geheel andere symptomen hebben.

  Behandeling:
  Naar de Dierenarts.
Top