• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Huisvesting

 • Bekeken Bekeken: 915
 • Laatste update Laatste update:
 • Plaats van de kooi
  Een van de belangrijkste eisen van een caviaverblijf is dat het droog en vrij van tocht moet zijn. Tocht is de grootste vijand van de Cavia. Zet het hok van de cavia dus op een tochtvrije plaats. Zet de kooi ook op een rustige plaats, dus niet op een plaats waar steeds langsgelopen wordt, of waar de kooi aan alle kanten vrij staat. De cavia is van nature een schrikachtig dier en stress kan Ziekten veroorzaken.

  Afmetingen en soort kooi
  Hoe groter het hok is hoe beter het is voor de cavia. De absolute minimale maat voor een caviakooi voor één cavia is 60 bij 40 cm. Twee cavia’s kunnen in een kooi van ongeveer 80-100 bij 50 cm gehouden worden. De hoogte van de kooi moet 35-40 cm hoog zijn. Vanzelfsprekend geldt dat hoe meer cavia’s, hoe groter de kooi moet zijn.
  Bij de dierenspeciaalzaak zijn verschillende kooien voor cavia’s te koop. Er zijn kooien die geheel van plastic zijn en kooien met een plastic onderbak en een tralie bovenkant. Beide kooien hebben voor en nadelen. Voordelen van de geheel plastic kooi is dat de cavia beter tegen tocht is beschermd en dat het om de kooi heen minder rommel geeft. Ook kan de cavia niet knagen aan de kooi, wat bij een tralie kooi wel kan en soms erg irritant kan zijn (vooral als de kooi in de slaapkamer staat). Een nadeel van de plastic kooi is dat er geen deurtje in zit waardoor de cavia in en uit kan als hij los mag lopen. Zelf kan je natuurlijk ook een hok van hout maken. Voor binnenshuis is dit echter wat minder geschikt omdat het snel gaat stinken en minder makkelijk schoon te maken is. Voor huisvesting van fokdieren zie het Fokken.

  De inrichting van de kooi
  Op de bodem van de bak kunnen kranten gelegd worden. Op de kranten wordt dan een laagje zaagsel gestrooid en daar bovenop komt hooi. Een nadeel van kranten is, is dat de cavia de kranten kan gaan scheuren en opeten. De inkt van de krant kan slecht zijn voor de gezondheid van de cavia. Stro kan beter niet gebruikt worden omdat dit nogal hard is en de oogjes van de cavia kan beschadigen. Bovendien is hooi voor een cavia onmisbaar. Ten eerste omdat hij het eet en het nodig heeft voor een goede werking van zijn darmen. Ten tweede omdat de cavia de hele dag door hooi eet en hierdoor bezig blijft en zich niet verveelt. Geef de cavia daarom elke dag een nieuw dotje hooi. Voor het voer is een voerbakje nodig. Hiervoor vind ik zelf de cementen (ronde) bakjes die breed zijn van onderen het meest geschikt (te koop bij de dierenspeciaalzaak). Deze bakjes kan de cavia namelijk niet omgooien en bovendien kan de cavia en er niet in plassen omdat ze te hoog zijn. Voor het water kan het beste een drinkflesje gebruikt worden. Cavia’s drinken best veel dus is het beter een niet te klein flesje te kopen.

  Extra voorzieningen in de kooi
  Sommige cavia's kunnen in het begin erg schichtig zijn. Belangrijk is dat de cavia om leert gaan met zijn angst, je moet hem er dus mee confronteren. Doe dus niet te veel hooi in de kooi, anders kruipt hij er alleen maar in weg. Als een cavia eenmaal is gewend dan kan je heel veel hooi in de kooi doen, de cavia zal het toch plat trappen en er niet onder gaan zitten.
  Jonge cavia’s vinden het leuk om te klimmen en je kan daarom ook allerlei hindernissen in het hok maken. Bijvoorbeeld een huisje dat aan de voorkant open is en waar de cavia ook op kan zitten. Ook kan er een grote koker in de kooi worden gelegd of opgehangen. Ik raad alleen wel aan om deze attributen pas in de kooi te maken als de cavia geheel gewend is en niet meer angstig is. Als de cavia nog een beetje angstig is dan zal hij er alleen maar in wegkruipen en zal hij zijn angst niet overwinnen.

  Loslopen
  Cavia’s vinden het heerlijk om los te lopen en om op ontdekkingsreis te gaan. Vooral al ze met meer zijn is het heel leuk om ze bezig te zien. Ze lopen in een rijtje achter elkaar aan en als er eentje afdwaalt wordt er luid gepiept. Als je je cavia los wilt laten lopen, denk er dan wel aan dat de cavia een knaagdier is en dat hij dus aan dingen kan gaan knagen. Haal gevaarlijke dingen zoals elektriciteitssnoeren en giftige planten die op de grond staan weg. Ook kruipen cavia’s overal achter en maak de plekjes waar je niet wil dat je cavia achter gaat dicht. Cavia’s zijn bovendien ook niet zindelijk te krijgen en kunnen dus op sommige plekjes poepen en plassen. Vooral urine kan tapijt erg uitbijten. Leg dus op plaatsen waar de cavia veel zit kranten neer of laat de cavia alleen loslopen op een vloer die makkelijk schoon te houden is.

  Cavia's buiten houden
  Als je je cavia alleen in de zomer buiten wilt zetten op het gras, kan dat als het ongeveer 15 graden is buiten. In het begin kan je ze alleen overdag buiten zetten, als het ook 's nachts boven de 10 graden is dan kunnen ze ook 's nachts buiten blijven. Ze moeten weer binnengehaald worden als het beneden de 10 graden wordt.
  Cavia's kunnen in principe goed tegen kou. Ze kunnen dus ook het hele jaar buiten gehouden worden, mits ze daar aan gewend zijn. Een cavia kan natuurlijk niet zomaar als hij al jaren binnen heeft gezeten opeens naar buiten verhuizen in de winter! Een cavia die nog niet gewend is aan buiten leven, kan in de zomer buiten worden gezet en dan langzaam wennen als het kouder wordt.
  De plaats van het hok is wel belangrijk. Zet het hok nooit op een plaats waar de hele dag de zon op staat, want cavia's kunnen slecht tegen warmte. Ook kan het het beste op een luwe plek worden gezet (daar waar niet de wind vandaan komt). Als de cavia zowel overdag als 's nachts in het buitenhok zit dan moet er een nachthok aan zitten waar de cavia droog en tochtvrij kan zitten. Als het vriest dan moet het nachthok lekker vol met stro en hooi worden gelegd. Het drinkwater moet vaak worden ververst omdat het bevriest. Ruim restjes van groente snel op want als het bevroren is en de cavia eet er van dan krijgt de cavia diaree. Aan te raden is om een cavia die buiten zit altijd samen te houden met een andere cavia ten eerste omdat een cavia een sociaal dier is en ten tweede omdat ze dan in de winter warmte hebben van elkaar.
Top