• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Gasophoping

 • Bekeken Bekeken: 850
 • Laatste update Laatste update:
 • Gasophoping in de darmen (tympanie)
  Gasophoping in de darmen wordt veroorzaakt door plotselinge veranderingen binnen de Voeding, teveel of bedorven groente. Vooral koolsoorten (en klaver) kunnen darmgassen veroorzaken. Geef nooit te veel kool in een keer. Gulzige Cavia's hebben grote kans om gasophoping te krijgen.
  Doordat het evenwicht binnen de darmflora is verstoord, wordt door de bacteriën die zich in de darmen bevinden gas gevormd. Het gas is aanwezig in de vorm van schuim en kan daardoor niet uitgescheiden worden. Gasophoping kan zich in een korte tijd ontwikkelen en soms is de cavia dood voordat er iets aan gedaan kon worden.

  Symptomen
  Wanneer de cavia een lichte vorm van gasophoping heeft, is de conditie niets tot nauwelijks beinvloed. De cavia heeft een licht opgezwollen buik en is misschien iets minder actief. Bij ernstige vormen van gasophoping heeft de cavia een enorm opgezwollen, pijnlijke buik. Wanneer de cavia wordt opgepakt kan hij kermen van de pijn. De cavia kan in een Shock raken en zwaar ademend, hijgend in een hoek van het hok liggen. Een ernstige vorm van gasophoping kan leiden tot de dood.

  Behandeling
  Snel handelen is een vereiste. De toediening van zonnebloemolie (ook maïs- of raapzaadolie) kan helpen (2ml). De olie breekt het schuim in de darmen af. Tractonorm lax is een speciaal middel voor dieren tegen gasschuim in de darmen. Geef hiervan twee keer per dag 1,5 ml aan een volwassen cavia. Hiermee doorgaan tot het over is. Ook kunnen druppeltjes tegen Gaskoliek voor humane babies gebruikt worden. De buik kan voorzichtig gemasseerd worden. Goede resultaten zijn ook bereikt met Infacol.
Top