• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Dystocia

 • Bekeken Bekeken: 665
 • Laatste update Laatste update:
 • Dystocia
  Dystocia kan verschillende oorzaken hebben. De jongen zijn te groot of liggen verkeerd en kunnen daardoor niet door het geboortekanaal, er is onvoldoende ontsluiting (15-22mm), de zeug heeft onvoldoende persweeën of de jongen zijn misvormd. Ook kan dystocia optreden wanneer een zeugje pas op late leeftijd haar eerste nestje krijgt. De bekkenbotten zijn dan uitgehard en er is onvoldoende ontsluiting, waardoor de jongen niet geboren kunnen worden.

  Symptomen
  De zeug heeft persweeën gedurende 30 minuten maar er worden geen jongen geboren. Ook kan de zeug al twee uur lang zo nu en dan weeën hebben gehad en er zijn nog geen jongen geboren. Wanneer een zeug gedurende een lange tijd in moeilijkheden verkeert, kan ze depressief raken. Soms komt er een groen-bruinige afscheiding uit haar vagina.

  Behandeling
  Wanneer de jongen niet goed voor het geboortekanaal liggen dan kan geprobeerd worden het jong in de goede positie te krijgen. Wanneer de kop gebogen is, kan men het jong met de pink terug duwen en de kop recht proberen te krijgen. De kop kan naar buiten gebracht worden door met de pinknagel achter de voortanden van het jong te brengen. Trek in een draaiende beweging het jong naar buiten in de richting van de buik en kop van de moeder. Dus niet naar achter trekken. Bij een stuitligging kunnen de achterbeentjes naar buiten gebracht worden en daarna kan het jong ook in een draaibeweging in de richting van de buik van de moeder naar buiten gebracht worden. Doe het langzaam en voorzichtig. Werk alleen als de moeder weeën heeft.
  Bij onvoldoende persweeën en voldoende ontsluiting kan oxytosine gegeven worden (1-2 IE). Wanneer de jongen na de injectie met oxytosine niet binnen 15 minuten geboren worden, moet een andere oplossing gezocht worden.
  Een keizersnee kan overwogen worden, laat dit dan door een specialist doen. De jongen kunnen hier dan misschien gered worden, de moeder meestal niet. Vaak is het echter ook al voor de jongen te laat.

  Zie ook: https://www.caviaforum.nl/community/threads/complicaties-tijdens-de-geboorte.116584/
Top