• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Dwangvoeren

 • Bekeken Bekeken: 925
 • Laatste update Laatste update:
 • Dwangvoeren
  Let er bovendien altijd op of de Cavia nog wel actief is en nog wel eet. Zodra de cavia minder eet of een deel van zijn eten laat liggen dan is er wat aan de hand en moet er snel ingegrepen worden. Dit omdat als de cavia helemaal stopt met eten hij snel achteruit gaat. De darmen van de cavia zijn er op ingesteld om continu voedsel te verwerken en als er geen voedsel binnen komt dan komen ze stil te liggen en dan kunnen ze niet meer op gang komen. Als een cavia dus meer dan 24 uur niets heeft gegeten dan is hij per definitie ten dode opgeschreven! Zodra gemerkt wordt dat de cavia minder eet, moet de oorzaak achterhaald worden. Als de cavia diaree of darmgassen heeft, dan mag in geen geval groente gegeven worden (appel of wortel kan soms nog wel in kleine hoeveelheid). De cavia moet veel hooi krijgen. Als hij helemaal geen krachtvoer of hooi meer wil eten dan moet de cavia gedwangvoerd worden.

  Dwangvoeren kan je het beste doen met babyvoeding zoals 'fruithapje' of andere groenteprutjes (geen vlees!). Met een spuit of pipet kan de Voeding diep in de keel worden gebracht. Het beste kan het spuitje tussen de kiezen (ca 1,5 cm diep in de bek) worden geklemd. De cavia moet het dan wel doorslikken en kan het niet uitspugen. Let er op dat de cavia slikt. Als een cavia in een te ver gevorderd stadium is dan slikt hij ook niet meer en heeft het geen zin. Meestal vinden ze het lekker en slikken ze het door. Voer 4 - 6 keer per dag zoveel als je er in krijgt (4-8 spuitjes). Als de cavia weer gaat eten dan kan het dwangvoeren afgebouwd worden.

  dwangvoeren.jpg
Top