• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Diarree

 • Bekeken Bekeken: 1.337
 • Laatste update Laatste update:
 • Diarree veroorzaakt door te veel groenvoer
  Wanneer de Cavia opeens veel groenvoer tegelijk krijgt, met name koolsoorten, kan de cavia last krijgen van diaree. Ook treedt het op als de cavia bedorven voer krijgt.

  Symptomen
  De cavia heeft dunne ontlasting. Zijn buik, kontje en achtervoeten zijn vuil. Zijn haren staan iets overeind en de heupjes zijn iets ingevallen. De cavia eet nog wel goed en lijkt verder gezond (maakt niet direct een zieke indruk).

  Behandeling
  Haal al het groenvoer uit de kooi. Geef veel hooi en vers drinkwater. Geef twee maal daags Norit. Jonge dieren tot 500 gram 1/4 pil, volwassen dieren 1/2 - 1 pil per keer. In erge gevallen kan vaker geven noodzakelijk zijn. Stop de pil diep in de bek anders spuugt de cavia het uit. Geef daarna met een spuitje extra water in de bek. De cavia moet veel drinken.
  De cavia mag minstens een week geen groenvoer hebben. Als er weer mee wordt begonnen begin dan met een klein beetje. Voer de hoeveelheid geleidelijk op.

  diarree.jpg

  Bacteriële diarree
  Bacteriële diarree wordt meestal veroorzaakt door een Salmonella infectie, maar ook infecties door andere bacteriën komen voor. De infectie wordt overgebracht door ratten en muizen en (geïnfecteerd) groenvoer. Met name jonge, zwangere, oudere en gestreste dieren zijn bevattelijk. Het komt in Nederland gelukkig bijna niet voor.
  De ziekte is zeer besmettelijk, ook voor mensen. Laat de ontlasting onderzoeken. Wanneer Salmonella of een andere zoönotische bacterie is vastgesteld moeten alle geïnfecteerde cavia's meteen vernietigd worden om een epidemie onder cavia's, maar ook onder mensen te voorkomen. De gezonde cavia's moeten meteen uit de ruimte worden verwijderd. De hokken, drinkflessen en bakken, etc moeten worden gedesinfecteerd. Het strooisel en hooi moet worden vernietigd. Als een cavia de ziekte overleeft zal hij zijn hele leven drager van de ziekte blijven. De kans dat hij andere dieren of mensen infecteert is groot. Om deze reden moeten besmette dieren meteen vernietigd worden
  .
  Symptomen
  De cavia valt af, zijn haren staan overeind en ziet er plukkig uit. De cavia is duidelijk ziek. Hij heeft diarree, maar dit hoeft niet in alle gevallen. Binnen een fokkerij verspreidt de ziekte zich snel. Plotselinge dode cavia's, abortussen en massaal gewichtsverlies komen voor.

  Behandeling
  Behandeling geeft meestal geen resultaat. Zware antibiotica kuren kunnen een dier soms nog redden maar het dier zal zijn hele leven drager van de ziekte blijven en andere dieren en mensen besmetten. Om de ziekte de kop in te drukken en te zorgen dat deze zich niet verspreid moeten alle geïnfecteerde dieren meteen vernietigd worden.
  Voorkomen is beter dan genezen: zorg voor schone, droge Huisvesting, bewaar voer in luchtdichte tonnen en was groenvoer voor het aan de cavia's te geven.


  Diarree veroorzaakt door parasieten
  Diarree veroorzaakt door parasieten komt weinig voor. Worminfecties kunnen cavia's oplopen als ze in buitenrennen gehouden worden. Alleen een zware infectie kan diaree veroorzaken. Andere infecties van parasieten kunnen voorkomen wanneer cavia's samen met konijnen gehouden worden. Coccidiosis is hiervan een voorbeeld.
  Infecties met parasieten komt eigenlijk alleen voor als de cavia's slecht gehuisvest worden. Het hok moet iedere week verschoond worden.

  Symptomen
  De cavia verliest aan gewicht en is slecht van conditie, haren liggen niet netjes glad aan. Jonge cavia's groeien niet tot nauwelijks. Bij Coccidiose is de ontlasting slijmerig en bloederig. Uit onderzoek van de ontlasting blijkt welke parasiet het is.

  Behandeling
  Tegen Wormen kan Ivomec gebruikt worden. Ook kan Thiabendazole gegeven worden (100 mg/kg). Tegen coccidiose kan Sulfamezatine (2% oplossing in drinkwater) voor vijf dagen gegeven worden.


  Diarree veroorzaakt door antibiotica
  Cavia's zijn zeer gevoelig voor bepaalde antibiotica. Penicilline, ampicilline, chloortetracycline, clindamycine, erytromycine en lincomycine verstoren dusdanig de darmflora van de cavia waardoor een giftige bacterie de overhand krijgt en de cavia meteen sterft. Er zijn nu antibiotica op de markt die geschikt zijn voor gebruik bij cavia's. Dit zijn o.a.: trimetoprimsulfa, chlooramfenicol en Enrofloxacin. Ook kan in lage dosering Sodium ampicilline en cefazoline gebruikt worden (literatuur nr. 8).
  Wees altijd voorzichtig met het gebruik van antibiotica. Gebruik het alleen als het echt noodzakelijk is.

  Symptomen
  De cavia heeft diarree, eet en drinkt niet meer en is heeft last van uitdroging. Bovendien lijdt de cavia aan onderkoeling.

  Behandeling
  Stop met de toediening van de antibiotica. Leg de cavia op een kruik om zijn lichaamstemperatuur weer omhoog te brengen. De cavia moet veel vocht toegediend krijgen. Geef een darmflora preparaat of yoghurt om de darmflora weer op peil te krijgen. Eventueel kan Chloramphenicol toegedient worden om de vergiftiging te reduceren.

  Gasophoping in de darmen (tympanie)
  Gasophoping in de darmen wordt veroorzaakt door plotselinge veranderingen binnen de Voeding, teveel of bedorven groente. Vooral koolsoorten (en klaver) kunnen darmgassen veroorzaken. Geef nooit te veel kool in een keer. Gulzige cavia's hebben grote kans om gasophoping te krijgen.
  Doordat het evenwicht binnen de darmflora is verstoord, wordt door de bacteriën die zich in de darmen bevinden gas gevormd. Het gas is aanwezig in de vorm van schuim en kan daardoor niet uitgescheiden worden. Gasophoping kan zich in een korte tijd ontwikkelen en soms is de cavia dood voordat er iets aan gedaan kon worden.

  Symptomen
  Wanneer de cavia een lichte vorm van gasophoping heeft, is de conditie niets tot nauwelijks beinvloed. De cavia heeft een licht opgezwollen buik en is misschien iets minder actief. Bij ernstige vormen van gasophoping heeft de cavia een enorm opgezwollen, pijnlijke buik. Wanneer de cavia wordt opgepakt kan hij kermen van de pijn. De cavia kan in een Shock raken en zwaar ademend, hijgend in een hoek van het hok liggen. Een ernstige vorm van gasophoping kan leiden tot de dood.

  Behandeling
  Snel handelen is een vereiste. De toediening van zonnebloemolie (ook maïs- of raapzaadolie) kan helpen (2ml). De olie breekt het schuim in de darmen af. Tractonorm lax is een speciaal middel voor dieren tegen gasschuim in de darmen. Geef hiervan twee keer per dag 1,5 ml aan een volwassen cavia. Hiermee doorgaan tot het over is. Ook kunnen druppeltjes tegen Gaskoliek voor humane baby's gebruikt worden. De buik kan voorzichtig gemasseerd worden.

  Rode ontlasting
  De ontlasting heeft de normale vorm maar heeft een donkerrode kleur, wat lijkt op bloed.
  Meestal wordt dit veroorzaakt door bieten die de cavia heeft gegeten en is er dus geen reden om je zorgen te maken. Heeft de cavia geen bietjes gegeten, kijk dan bij Diaree door parasieten (hierboven).

  Zie ook: http://www.caviadokter.com/Spijsvertering/diarree.shtml
Top