• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Demodex

 • Bekeken Bekeken: 888
 • Laatste update Laatste update:
 • Een mijt die ook Schurft kan veroorzaken is Demodex (Demodecosis). Deze mijtensoort is bij ieder gezond dier en mens in de Huid in lage aantallen aanwezig en veroorzaakt eigenlijk nooit problemen. Als echter de weerstand van het dier afneemt kan de Cavia gevoellig worden voor demodex en kan de mijt zich uitbreiden wat erge jeuk veroorzaakt.In stresvolle situaties kan demodex optreden.

  183771_nl_editor%20photo59.jpg


  Symptomen
  Haaruitval en kale plekken met wittige huiduitslag en een schilferige huid op de kop en de voorpoten. Het begint aan de voorkant en breidt zicht via de rug uit naar de achterkant van het lichaam. De huid kan door het krabben openscheuren wat erge pijn veroorzaakt bij het dier. De huid ziet er ook droog uit.

  Behandeling
  Demodex wordt vaak aangezien voor 'gewone' schurftmijt of Schimmel. Behandeling met Ivomec is niet effectief en ook een schimmelshampo niet. Ondertussen breidt de demodex zich alleen maar verder uit. Door een huidschraapsel onder de microscoop te leggen kan bepaald worden of men te maken heeft met schurftmijt of demodex.
  Bij honden en katten en katten komt demodex regelmatig voor (in verhouding tot cavia's). Er bestaat een middel dat wordt gebruikt als honden en katten demodex hebben. Dit middel heet Ectodex en is echt een paardemiddel. Op de verpakking staat hoe het middel gebruikt moet worden of vraag het aan de Dierenarts.
Top