• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Coccidiose

 • Bekeken Bekeken: 442
 • Laatste update Laatste update:
 • Dit is een parasitaire ziekte. Coccidiose zijn darmparasieten. Zij leggen eitjes, de zogenaamde oöcysten, die via de ontlasting worden uitgescheiden.
  Een Cavia krijgt die eitjes binnen door het eten van besmet voer of door buiten rond te scharrelen waar de eitjes liggen. Omdat een cavia aan Coprofagie doet (het eten van de eigen ontlasting), herbesmet een cavia zichzelf steeds weer. En jonkies eten de keutels van hun moeder en zieke cavia’s of cavia’s die op de een of andere manier onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen, eten de keutels van andere cavia's, waardoor de besmetting zich verspreidt.

  Als de eitjes eenmaal in de maag en darmen zijn aangekomen, gaan de eitjes open en komen de darmparasieten, de coccidiën, vrij. Ze beschadigen de darmwand en de darmslijmvliezen door hiervan te eten en zich er in te nestelen. Ze kunnen zich zowel ongeslachtelijke (zonder sex) als geslachtelijk (met sex) voortplanten en vermeerderen zich heel snel. De cavia krijgt last van Diarree waar bloed in kan zitten. Hierdoor treedt vochtverlies, vermagering, uitdroging en slapte op. De cavia is dan ook duidelijk ziek.

  Omdat coccidiose makkelijk verspreidt kan worden, dient de zieke cavia apart gezet te worden. Zijn er meerdere cavia's ziek dan dienen ze allemaal apart gezet te worden zodat ze niet elkaar weer kunnen besmetten. Alle kooien en de omgeving (ren en dergelijke) dienen ontsmet te worden en mogen minimaal twee weken niet worden gebruikt.

  Symptomen:
  Diarree, eventueel met bloed, vochtverlies, vermagering, uitdroging, slapte en de cavia ziet er ziek uit (lusteloos, opgezette Vacht, doffe vacht, geen zin in eten).

  Behandeling:
  Naar de Dierenarts.
Top