• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Cavia

 • Bekeken Bekeken: 683
 • Laatste update Laatste update:

Navigatie

 • cavia zn. ‘Guinees biggetje (Cavia cobaya)’
  Nnl. De cabiai of het rivierzwijn, ook guineesch zwijntje [1853; WNT Aanv.], sçavia, sçavie, ook cavia “halfkonijntje, varkenskonijntje, zeevarkentje, roodachtig geel of zwart en wit gevlekt, in Z.Amerika, inz. in Brazilië” [1863; Kramers].
  Wrsch. ontleend aan Portugees cávia, ontstaan door wegval van de cedille uit Portugees çaviá, saviá [1587; Friederici] < Tupí-Guaraní (Zuid-Amerikaanse inheemse taalgroep) saviá ‘bosrat, cavia’ [Friederici]. Een andere mogelijkheid is ontlening aan Galibi cabiai ‘cavia’. Galibi is een Caribische taal, gesproken door indianen in wat nu Frans-Guyana heet.
  Oorspr. werd het dier Guinees biggetje [1761; WNT] genoemd, wrsch. een vertaling van Engels guinea-pig. Het dier werd zo genoemd omdat het werd meegenomen door de bemanningen van de Guineamen, schepen die tussen Engeland, Guinee (in Afrika) en Brazilië voeren. Op de achtergrond kan eventueel de geografische naam Guyana hebben meegespeeld, aangezien de cavia inheems is in Zuid-Amerika.
Top