• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Cavia ziek

 • Bekeken Bekeken: 1.042
 • Laatste update Laatste update:
 • Hoe herken je een zieke cavia?
  Als de weerstand van de Cavia omlaag gaat, door stress, tocht of verkeerd eten, dan kan de cavia ziek worden. De houding en het Gedrag van de cavia zeggen heel veel over hoe hij zich voelt. Een zieke cavia zit meestal stil in een hoekje, heeft zijn haren overeind, wil niet meer eten en heeft half dichtgeknepen, diepliggende Ogen. Zodra je dit ziet moet je het dier meteen onderzoeken. Het is verstandig je cavia om de zoveel tijd te wegen. Het spontaan afvallen van een dier betekent namelijk dat er iets met het dier aan de hand is.
  In de hoofdstukken over Ziekten bespreek ik de meeste ziektes die bij cavia's voor kunnen komen. Wanneer je de cavia zelf niet kunt behandelen, of je niet zeker weet wat het is, ga dan naar een Dierenarts. Kies een dierenarts uit die gespecialiseerd is in knaagdieren. Niet alle dierenartsen weten evenveel van cavia's af.Dit komt omdat binnen de dierenartsenopleiding knaagdieren een apart specialisme is. Het is geen onderdeel van de algemene opleiding. Helaas komt het regelmatig voor dat door een niet gespecialiseerde dierenarts een verkeerde diagnose wordt gesteld. Ook gaat er bij het onder Narcose brengen van cavia's wel eens wat mis.

  ziek.jpg

  Ik geef in de hoofdstukken over de verschillende ziekten die bij cavia's voorkomen bij elke ziekte aan hoe je deze het beste kunt behandelen. Daarbij noem ik ook de geneesmiddelen. Sommige geneesmiddelen, zoals antibiotica zijn echter moeilijk verkrijgbaar via de dierenarts zonder dat je op consult bent geweest. Zelfs een oogzalfje met antibiotica wordt niet zomaar afgegeven. Dit hangt echter van de dierenarts af, sommigen geven het wel gewoon mee. Als je eenmaal bekend bent bij de dierenarts en ze weten dat je cavia's fokt, dan is het vaak geen probleem meer.
Top