• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Castratie

 • Bekeken Bekeken: 1.615
 • Laatste update Laatste update:
 • Castratie

  rex.jpg

  Om ongewenste nestjes te voorkomen moeten de beertjes en zeugjes op een leeftijd van 4 à 5 weken worden gescheiden. Hun lichaamsgewicht is dan + 300 gram.
  Door de beren te castreren worden ze niet alleen onvruchtbaar, maar kunnen ze ook makkelijker samen gehuisvest worden.
  Bij de castratie van de beer worden de beide teelballen verwijderd. Hij kan echter tot 4 weken na de castratie vruchtbaar zijn, omdat de reeds vóór de castratie aangemaakte zaadcellen in de zaadblaasjes in het lichaam kunnen overleven. De gecastreerde beer kan dus in de eerste 4 weken nog een nestje veroorzaken.
  Bij de zeug worden de beide eierstokken verwijderd. Daarom is castratie het juiste woord voor deze operatie en niet Sterilisatie. Bij een sterilisatie worden de eileiders onderbonden en de eierstokken niet verwijderd.

  Wanneer Cavia's castreren?
  Beertjes
  en zeugjes kunnen vanaf 4 maanden leeftijd worden gecastreerd. Al worden er de laatste tijd steeds meer castraties op jongere leeftijd gedaan. De zgn. 'vroegcastraten'.

  Wat zijn de voordelen van castreren?
  1. Geen ongewenste nestjes.
  2. Vermindert agressief Gedrag en minder urine verspreiden.
  3. Bij zeugjes voorkomt castratie het ontwikkelen van cysten (= zakjes gevuld met vocht) op en/of rondom de eierstokken. De cysten kunnen zo groot worden dat de cavia zich niet lekker gaat voelen, stopt met eten of kaal kan worden.
  Het Gonadotrofine Releasing Hormoon (GnRH) agonist Deslorelin (= de zogenaamde pil voor de mannelijke hond) veroorzaakt bij vrouwelijke cavia's na 1,5 jaar eierstokcyste!

  eierstokken_cysten.jpg

  Wat zijn de nadelen van castreren?
  Cavia's hebben de reputatie na een Narcose slecht weer op gang te kunnen komen.
  Bovendien kan bij een zeug door de buikoperatie de organen in de buik gaan verkleven.
  Met de juiste technieken en voorzorgsmaatregelen is er echter geen reden waarom cavia's niet veilig en succesvol geopereerd kunnen worden.

  cavia_masker.jpg


  Welke voorzorgsmaatregelen behoren bij de operatie?
  Vóór de operatie van de cavia:
  1. De cavia moet gezond zijn en geen stress binnen 2 weken vóór de castratie / sterilisatie hebben ondervonden.
   Met stress wordt bedoeld: verhuizing, nieuwe cavia erbij of ziek zijn geweest.
   Vertoont de cavia kort vóór de operatie toch ineens gezondheidsproblemen, meldt deze dan zo spoedig mogelijk aan de Dierenarts.
  2. Je cavia mag/moet tot vlak vóór de operatie blijven eten en drinken.
  3. Onmiddellijk ná de operatie mag je cavia weer eten en drinken. Neem daarom, in een apart en afgesloten bakje of plastic zakje alvast wat van het meest favoriete groenvoer (lof, andijvie, wortel) of fruit (appel) mee naar de praktijk.
  4. Vervoer je cavia in een stevig en goed afsluitbaar reismandje. Als bodembedekking kun je schone doeken gebruiken (geen strooisel).
  5. Zorg ervoor dat je op de afgesproken tijd met je cavia op de praktijk aanwezig bent.
  6. Zorg ervoor dat je telefonisch bereikbaar bent de dag vóór en op de dag van de operatie van je cavia. Vergeet niet het juiste telefoonnummer aan de dierenarts mee te delen.
  Weer thuis ná de operatie van de cavia:
  1. Ná de operatie moet je cavia binnen 12 uur weer gaan eten. Er moet namelijk altijd voedsel in de darmen van een cavia zitten, want anders komen ze stil te liggen en zijn ze moeilijk weer op gang te krijgen en verliest een cavia al snel de wil om te eten. Het is dan erg moeilijk om het dier de wil om te leven terug te geven.
   Biedt je cavia zijn/haar lievelingshapjes aan en voer hem/haar uit de hand.
   Cavia's zijn niet alleen langzame eters, maar ook kieskeurige eters. Verander niet van voedsel of voer-/drinkensbak, want dan al kunnen ze eten en drinken weigeren.
   Een cavia is een sociaal dier, dus gezelschap van een 2de cavia kan het geopereerde dier wat opvrolijken.
   Als de cavia 12 uren na de operatie nog niet heeft gegeten, moet je gaan Dwangvoeren.
   Het dwangvoer elke 2 à 3 uur rustig (vanwege slikgevaar) met een 2½ ml spuitje via de bek ingeven.
   Dwangvoeren kan met bijvoorbeeld:
   • een papje gemaakt van fijngemalen korrelvoer of `Recovery voer` speciaal voor knaagdieren en lauwwarm water
    of
   • een wortelhapje (zonder aardappelen) voor 4 maanden oude baby's (op kamertemperatuur ingeven).
  2. Houdt de operatiewond de eerste 10 dagen goed in de gaten. Aan de operatiewond mag geen zaagsel, stro of hooi gaan plakken of prikken. Maak daarom het hok eerst goed schoon en gebruik als tijdelijke bodembedekking kranten en schone doeken gedurende minimaal 3 dagen.
  Liefst de cavia 3 tot 10 dagen binnen houden, ook als deze gewoonlijk buiten zit. De redenen zijn:
  • Door de narcose kan een cavia de eerste tijd zijn lichaamstemperatuur niet goed regelen.
  • In de zomer is een blauwgroene bromvlieg aktief. Deze vlieg kan haar eitjes in de operatiewond afzetten. Zie Maden (= huidmadenziekte).

  Fotosessie van de castratie van een cavia*

  castratie-cavia01-dierenarts-eindhoven.jpg

  De cavia wordt onder volledige narcose gebracht voordat hij gecastreerd wordt. Dit gebeurt bij Dierenziekenhuis Eindhoven via een combinatie van injectienarcose en gasnarcose. De injecties worden zo laag gedoseerd dat de cavia er iets suf van wordt. Ook bieden de injecties aanvullende pijnstilling. Tijdens de narcose wordt de hartslag bewaakt door middel van ECG klemmetjes.

  castratie-cavia02-dierenarts-eindhoven.jpg
  Rond het operatiegebied wordt de Vacht geschoren, zodat er geen haren in de operatiewond kunnen komen. Daarna wordt het operatiegebied gereinigd en gedesinfecteerd.

  castratie-cavia03-dierenarts-eindhoven.jpg
  De eerste snede wordt gemaakt in de Huid over de testikels. De huid wordt daar over 1 tot 2 centimeter ingesneden (afhankelijk van de grootte van de cavia).

  castratie-cavia04-dierenarts-eindhoven.jpg
  De testikel is nu zichtbaar. Om de testikel zit een vlies, een uitstulping van de buikwand, de Tunica vaginalis. De Tunica vaginalis vormt vanuit de buik, door het lieskanaal, een zakje dat de testikel omhult. De Tunica vaginalis wordt ingesneden.

  castratie-cavia05-dierenarts-eindhoven.jpg
  De bijbal zit vast aan de Tunica vaginalis. De Tunica vaginalis wordt losgemaakt van de bijbal.

  castratie-cavia06-dierenarts-eindhoven.jpg
  De zaadleider en bloedvaten zijn nu optimaal zichtbaar. Bij de cavia bevindt zich in de zaadstreng ook altijd een hoeveelheid vetweefsel. Deze wordt in dit geval ook verwijderd.

  castratie-cavia07-dierenarts-eindhoven.jpg
  Afzonderlijk van elkaar wordt de zaadstreng en de grote bloedvaten afgebonden met hechtdraad. Hierdoor stopt de bloedvoorziening van de testikel.

  castratie-cavia08-dierenarts-eindhoven.jpg
  Na het afbinden van de zaadleider en bloedvaten kunnen deze strengen worden afgeknipt en wordt de testikel verwijderd. Met het verwijderen van de testikel wordt de cavia onvruchtbaar. Ook wordt de aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron gestopt, aangezien deze in de testikel geproduceerd wordt.

  castratie-cavia09-dierenarts-eindhoven.jpg
  Het restant van de zaadleider en bloedvaten zakt terug naar de buik. De Tunica vaginalis wordt zover mogelijk losgemaakt van de huid.

  castratie-cavia10-dierenarts-eindhoven.jpg
  Vervolgens wordt de Tunica vaginalis gesloten met een hechting. Dit is om te voorkomen dat er een liesbreuk zou kunnen optreden. Het restant van de Tunica vaginalis verdwijnt onder de huid. De andere testikel wordt op dezelfde wijze verwijderd als de eerste.

  castratie-cavia11-dierenarts-eindhoven.jpg
  De huid wordt met weefsellijm gesloten. Er worden dus geen hechtingen geplaatst. De weefsellijm helpt de huid binnen enkele dagen herstellen.

  castratie-cavia12-dierenarts-eindhoven.jpg
  Na de operatie zijn de wondjes aan weerszijden goed zichtbaar. De cavia mag bijkomen in de opname waar de temperatuur van ieder dier wordt gecontroleerd. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de cavia rustig kan bijkomen van de narcose. Pas wanneer de narcose volledig is uitgewerkt mag de cavia mee naar huis.

  * Bron: http://www.dzeh.nl/
Top