• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Bumblefoot

 • Bekeken Bekeken: 1.665
 • Laatste update Laatste update:
 • Zwelling van het voetkussentje
  Dit is vaak het gevolg van een bacterie infectie. De meest voorkomende bacterie is Staphylococcus aureus. Vaak is een infectie het gevolg van een slechte hygiene en ruwe/scherpe of natte bodembedekking. Ook wordt het veroorzaakt door slechte Voeding, gebrek aan onverzadigde vetzuren en te weinig bewegingsvrijheid. De zelfde syptomen zien we bij een schimmelinfectie.

  Symptomen
  Het kussentje van de voetzool is opgezwollen en vergroot. De voeten zijn vaak erg vuil en de Cavia gaat mank lopen. Als de voetjes worden aangeraakt kan de cavia het uitgillen van de pijn. Het begint vaak in 1 voetje, maar breidt zicht zonder behandeling snel uit naar de andere voeten. De cavia kan zich dan nauwelijks voortbewegen. De infectie kan in erge gevallen overgaan in een abces aan de voetzool of gewrichtsontstekingen en vervetting van de lever, nieren en milt veroorzaken.

  bu.jpg

  Behandeling
  Vergevorderde ontstekingen zijn vaak moeilijk te behandelen. De voet moet worden schoongemaakt met een antiseptische oplossing (Dettol) en worden ingesmeerd met een antibiotica/corticosteroide zalf. Daarbij moet de cavia ook antibiotica ingegeven worden (oraal of per injectie). Een andere meestal succesvolle behandeling is de voet zelf te injecteren met antibiotica. Dit moet dagelijks herhaald worden voor 5-7 dagen. Geef de cavia bovendien extra vitamine C en krachtvoer waar voldoende onverzadigde (essentiële) vetzuren in zitten.
  De voet kan het beste worden verbonden (bijv. er een zakje van stof omheen binden) om te voorkomen dat er vuiligheid in de wond komt. De bodembedekking moet bovendien regelmatig worden verschoond.
  Als het een schimmelinfectie is dan kan de voet om de dag in een anti-Schimmel oplossing gebaad worden. Ook kan de voet twee keer per dag met een anti-schimmel creme worden ingesmeerd.
Top