• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Blaassteen

 • Bekeken Bekeken: 580
 • Laatste update Laatste update:
 • Als een Cavia Rode Urine heeft kan dit veroorzaakt worden door blaasstenen.


  Als er echt bloed in de plas is en ondanks antibioticum en pijnstiller gaat het niet over, dan moet er verder worden gekeken met bijvoorbeeld een echo of een röntgenfoto.

  Een steen is op een röntgenfoto goed te zien, doordat er calcium in de stenen zit. In het merendeel van de gevallen gaat het om calcium-carbonaat stenen. Er wordt een foto in zijligging en in rugligging gemaakt.

  Als alternatief kan er een echo gemaakt worden. We laten onze echo's maken door Dierenarts Hans Garretsen van www.vetecho.nl. Als er een steen aanwezig is, dan is een operatie de aangewezen behandeling.

  echo%20blaassteen.jpg


  Met een röntgenfoto een steen in beeld brengen: maak altijd 2 foto's.

  cavia%20blaassteen%20met%20rontgenfoto.jpg


  Blaasstenen
  We geven de cavia een verdoving met een injectie anaesthesie (Dexdomitor en Ketamine), vervolgens wordt er een verdoving met zuurstof en Isofluraan toegediend met een kapje.

  cavia%20sedatie%20mondkap.jpg


  Bron: Rode urine cavia: bij een cavia kan door voeding, een steen of een blaasontsteking de urine roodverkleuren
Top