• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Blaasontsteking

 • Bekeken Bekeken: 847
 • Laatste update Laatste update:
 • Blaasontsteking (bloederige urine)
  Blaasontsteking is een ontsteking aan de slijmvliezen van de blaas.

  cavia%20bloederige%20uitvloeiing.jpg


  Symptomen
  De urine heeft een bloederige kleur. Tijdens het plassen kan de Cavia pijn hebben wat hij uit in het gespannen houden van zijn rug en (luid) piepen tijdens het plassen. Verder maakt de cavia een gezonde indruk.

  Behandeling
  In een beginstadium kan het vaak verholpen worden door de cavia een hoge dosering vitamine C te geven. Geef twee maal daags 1 tablet (50mg) vitamine C in de bek in. Geef daarbij Sollidago complex (dr vogel, bij drogist) 3 maal daags drie druppels. Het kan ook in het drinkwater worden gedaan (even uitrekenen hoelang de cavia ermee doet). Bovendien kan men thee van berkenbladeren geven. Als de blaasontsteking te ver gevorderd is, of er is na een week behandeling geen verbetering opgetreden dan is een antibiotica kuur noodzakelijk.
  Een breed spectrum antibiotica (Sulphamezathine of Trimethoprim/sulfa ) kan gedurende 7 dagen gegeven worden.
  Zeugjes kunnen onvruchtbaar worden nadat ze een blaasontsteking hebben gehad.
  Bloederige urine kan echter ook aangeven dat de cavia een tumor in zijn blaas of aan de urineleider heeft zitten. Als de cavia verder gezond lijkt, nog goed eet, geef dan vitamine B en ijzer rijk voedsel zoals spinazie, gras en paardebloemen. Als de cavia erg veel last heeft dan is euthanasie de beste oplossing.
  Let op: als de cavia bieten te eten heeft gekregen dan kan de urine ook rood gekleurd zijn. Dit heeft dan niets te maken met een blaasontsteking.
Top