• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Baarmoederontsteking

 • Bekeken Bekeken: 597
 • Laatste update Laatste update:
 • thumb_0112babbel1.jpg


  Dit is Babbel, een vrouwelijke Cavia van 1,5 jaar oud. Zij heeft al een hele tijd last van bloed bij de urine. Antibiotica verhelpt de klachten maar tijdelijk. Omdat de klachten van Babbel zo lang aanhouden, wordt er besloten om een röntgenfoto te maken. Daarop is te zien dat er zich verkalkingen in het geslachtsstelsel bevinden. Er wordt uitgebreid contrastonderzoek verricht om de blaas en het geslachtsstelsel te kunnen onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat Babbel een sterk vergrote baarmoeder heeft. Deze baarmoeder is niet alleen in zijn geheel vergroot, maar ook abnormaal van vorm. Het gaat waarschijnlijk om een Pyometra (=baarmoederontsteking), mogelijk gecombineerd met een vergroeiing en een groeisel/tumor. Het bloed kwam dus niet uit de blaas, maar uit de baarmoeder. Deze aandoening zien we regelmatig bij honden, maar zelden bij cavia’s.

  Babbel is dus een bijzondere cavia, maar verkeert wel in een levensbedreigende situatie! Want een baarmoederontsteking is levensbedreigend, is een spoedgeval, zowel bij de hond als bij de cavia. Het is zaak om Babbel zo snel mogelijk te opereren en de aangetaste baarmoeder te verwijderen.

  Babbel wordt nog dezelfde dag onder Narcose gebracht. De buik wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd, terwijl de operatiekamer in gereedheid wordt gebracht.

  0112Babbel3.jpg
  0112Babbel4.jpg

  De rechter baarmoederhoorn en het baarmoederlichaam is daarbij zeer sterk vergroot. In het baarmoederlichaam bevindt zich een grote massa, gelijkend op een bloedstolsel, maar tevens is het mogelijk dat dit een tumor is.
  Babbel wordt via een mondkapje aangesloten op de zuurstof en het narcosegas, waarna de buik geopend wordt. De volledige buik wordt geïnspecteerd en de zieke baarmoeder wordt naar buiten gebracht. Het gaat hier inderdaad om een pyometra, welke wordt gecompliceerd door een vergroeiing van de baarmoeder. De baarmoeder-hoorn is ineen geschoven, richting de eierstok, zie foto's.

  De eierstokken, de baarmoeder en hun aan- en afvoerende bloedvaten worden voorzichtig afgebonden, waarna het hele vrouwelijke geslachtsstelsel verwijderd wordt. Dit moet voorzichtig gebeuren om deze organen niet te beschadigen. Bij beschadiging kan er namelijk pus vrijkomen en in de buik voor hevige ontstekingen gaan zorgen (Buikvliesontsteking/Peritonitis). Omdat het weefsel van het baarmoederlichaam er eveneens niet goed uitziet, is er ook de kans dat er bij beschadiging tumorcellen de buik in komen, hetgeen uitzaaiing ervan kan veroorzaken.

  0112Babbel5.jpg
  0112Babbel6.jpg
  0112Babbel7.jpg

  Het hele geslachtsstelsel: links het baarmoederlichaam (de dikke, donkere bol), rechts de twee baarmoederhoornen, waarvan de rechter ineen geschoven is. De massa in het baarmoederlichaam
  De buik van Babbel na de operatie

  De operatie moet dus, zoals elke operatie, zeer nauwkeurig gebeuren. Nadat de eierstokken en de baarmoeder succesvol verwijderd zijn, wordt nogmaals de gehele buik geïnspecteerd op abnormaliteiten. De buik blijkt verder prima in orde. Vervolgens wordt de buikwand, de onderhuid en de Huid gehecht en mag Babbel rustig uitslapen in de intensive care.
  Babbel herstelt vlot van de operatie, dezelfde dag nog wil ze alweer eten en sindsdien is er geen bloed meer gezien. De hechtingen zijn inmiddels verwijderd en Babbel maakt het goed.

  Bron: Home | Heike Dierrijk Klinieken
Top