• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Anesthesie

 • Bekeken Bekeken: 567
 • Laatste update Laatste update:
 • Anesthesie bij de cavia

  We gebruiken als verdoving Dexdomitor in combinatie met Ketamine en indien het nodig is wordt de Cavia daarna aan de gasanestesie met Isofluraan gelegd. Isofluraan is een speciaal verdovend middel dat zeer geschikt is voor knaagdieren. We kunnen zeggen dat we een dermate veilige verdoving hebben ontwikkeld dat we als cavia dierenartsen met veel vertrouwen cavia's onder verdoving brengen.


  cas01.jpg
  cas02.jpg


  De verdoving is heel veilig aangezien we een lage dosering gebruiken van Dexdomitor en Ketamine. Hierdoor zie je zelden problemen ten gevolge van de anesthesie. Voor de verdoving wordt de cavia gewogen en nagekeken.

  cavia%20verdoving.jpg


  We geven daarna de juiste hoeveelheid verdoving. Er wordt een injectie, met een speciale naald, in de spier gegeven. We gebruiken de spier aan de binnenzijde van het dijbeen, omdat de ervaring leert dat daar de Huid dun is.

  cavia%20verdoving%20in%20spier.jpg


  Ook krijgen de cavia's een onderhuidse injectie met fysiologisch zout en glucose (= suiker) om de vochtbalans en de energie tijdens de operatie op peil te houden.

  656314


  Tijdens de operatie wordt de cavia door middel van gasanesthesie met zuurstof en het verdovende middel isofluraan onder verdoving gehouden. Isofluraan is zeer geschikt voor cavia's.

  656315


  Het is van groot belang om de cavia tijdens en na de operatie warm te houden.
  Door middel van een warmtemat wordt de cavia op de operatietafel warm gehouden. Uit de literatuur blijkt dat dieren na de operatie (= recoveryperiode) overlijden daarom zorgen we dat deze recovery zo kort en optimaal mogelijk verloopt. Na de operatie krijgt de cavia direct een tegenmiddel (Antisedan) om de verdoving op te heffen.

  656316


  Ook wordt er gezorgd dat de cavia na de operatie of behandeling zo warm mogelijk gehouden wordt en extra zuurstof toegediend krijgt. Als de cavia goed wakker is wordt de cavia in een verwarmde opnamekooi geplaatst om verder bij te komen.
Top