• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Anaalzak verstopt

 • Bekeken Bekeken: 583
 • Laatste update Laatste update:
 • Bij een verstopte anaalzak kan de ontlasting niet weg waardoor deze zich ophoopt in de anaalzak. De ontlasting kan niet weg en zwelt op tot een prop die hard of zacht kan zijn. Er kan slijm bijzitten en het stinkt vreselijk. Vooral bij oudere beren kan Verstopping voorkomen. Het komt ook vaker voor bij niet gecastreerde beren dan bij gecastreerde beren. Bij zeugen komt het niet voor omdat zij een veel kleinere anaalzak hebben.
  Het is een aandoening die niet over gaat: de anus moet regelmatig verzorgd worden en de ontlasting moet weggehaald worden. Dit is een vies werkje, want het kan enorm stinken.
  De beer kan bevattelijker worden voor blaasontstekingen.

  De normale weg voor voeding/keutels is als volgt:
  - Het voedsel gaat vanuit de maag naar de darmen.
  - Het laatste deel van de darmen is de dikke darm en daarna komt de endeldarm.
  - Aan het eind van de darmen wordt de meeste vloeistof uit het verwerkte voedsel gehaald zodat deze droger en steviger wordt. Door de darmen krijgen ze de keutelvorm. Vanuit de endeldarm reizen de keutels door de anaalzak om uitgepoept te worden.

  Er zijn twee soorten keutels:
  - Keutels die uitgepoept worden.
  - Keutels die opgegeten worden.
  Met de keutels die uitgepoept worden, gebeurt verder niets; dat zijn de keutels die je in het hok vindt. De keutels die weer opgegeten worden door de Cavia zijn de zogenaamde nachtkeutels of vitamine B-keutels. Dat ze dat doen, is omdat het vezelige voer (groenvoer, kruiden, gras) niet in één keer verteerd kan worden. Ze eten de nachtkeutels weer op en kunnen er dan wel de vitamines en mineralen uithalen die ze nodig hebben.
  Bij een anaalzak verstopping zijn het de nachtkeutels die zich ophopen in de anaalzak. Dat kan komen omdat de nachtkeutels te papperig worden en zich daarom ophopen, maar het kan ook zijn dat de spieren in dat gebied slapper worden en dat de boel daarom uitzakt. De gewone keutels komen er meestal wel gewoon doorheen en worden uitgepoept. Als de verstopping erg is, kunnen zij er echter ook niet meer doorheen. In het ergste geval kan de cavia niet meer poepen en dan wordt hij ziek.

  Hoe verzorg je een verstopte anaalzak?
  Je dient de poep te verwijderen. Dit kan door de poep uit de anaalzak te pulken met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Dit is vooral handig als de poep geen vaste consistentie heeft maar een beetje kledderig is zodat het overal aan vastplakt.
  Als de prop in de anaalzak redelijk vast is, kan je de prop ook verwijderen door deze uit de anaalzak te duwen. Je voelt dan waar de prop zit, legt je vingers aan beide zijden om de anaalzak en duwt zachtjes de prop naar buiten. Meestal blijft er in de anaalzak nog wat restjes achter; dat geeft niet.
  Als de prop heel erg hard is, doet het pijn om het in één keer eruit te duwen en dien je de prop eerst in kleinere stukjes te breken; dit doe je door met je vingers zachtjes rondom op de anaalzak te duwen. Eigenlijk duw je je vingers naar elkaar toe met de prop ertussenin. Je kan ook wat olie (zoals sla-olie of zonnebloemolie) op de harde prop sprenkelen en dit masseren; zo wordt het ook zachter.
  Als de prop steeds keihard is, kan je een beetje olie in de anaalzak doen nadat je de prop verwijderd hebt zodat de inhoud wat zachter wordt. Je kan ook wat crème die de Huid niet irriteert (zoals crème Bioforce van A. Vogel of Calendulazalf) of wat Vaseline rondom de anaalzak smeren zodat het soepeler blijft.
  Je kan een tissue gebruiken of plastic handschoenen zodat de poep niet op je vingers komt.

  Hoe vaak moet je de poep verwijderen?
  Net zo vaak als nodig is. Bij sommige cavia's is dat iedere dag en bij andere eens in de week. Sommige beren verliezen de klont zelf om de zoveel tijd, maar je kan hier niet van uitgaan.

  Extra vitamine B
  Omdat het juist de nachtkeutels zijn die voor de verstopping zorgen, houdt dat in dat de cavia onvoldoende vitamines en mineralen naar binnen krijgt, vooral vitamine B. Je dient je cavia dan ook vitamine B te geven; 25 milligram per dag. Dit kan een gewone vitamine B zijn zoals je zelf wellicht ook neemt.

  Voeding
  Paardenbloembladeren helpen om de doorstroming makkelijker te maken. Veel gras en hooi zorgt voor vezelig voer in de darmen waardoor de keutels makkelijker gevormd worden en ze minder snel vastplakken in de prop.

  Beweging
  Veel beweging stimuleert de darmen en de spieren. Als je cavia een anaalzak verstopping heeft, is het verstandig dat hij voldoende beweegt.

  Symptomen
  Opgezwollen kont/poepgat, kreunen bij poepen, moeite met poepen, niet kunnen poepen, algehele mailaise. De cavia kan ook bij andere cavia's steeds aan hun kont zitten en hen lastig vallen omdat hij hun nachtkeutels op wil eten. Indien de situatie lang duurt, gaat de conditie van de cavia zienderogen achteruit omdat hij geen nacht keutels meer binnenkrijgt. Indien hij helemaal niet meer kan poepen, wordt hij ziek en kan hij sterven.

  Besmettelijk voor cavia's?
  Nee.

  Besmettelijk voor mensen?
  Nee.

  Dodelijk?
  Is mogelijk als er niet meer gepoept kan worden of als de situatie lang duurt waardoor de conditie sterk achteruit gaat omdat de cavia geen nacht keutels meer binnenkrijgt.

  Zelf zorg mogelijk?
  Ja.

  Naar de dierenarts?
  Alleen als je niet weet hoe je het doen moet.

  Gaat het over?
  Nee. Heel soms wordt het beter, maar meestal niet.

  Bron: De Grote Cavia
Top